Életmód

A legtöbb nő AIDS-ben hal meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) női egészségről szóló, nemrég nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a 15 és 44 év közötti nők körében ma az AIDS vírusa a legfőbb halálozási ok.

A védekezés nélküli szex főként a fejlődő  országokban veszélyezteti a termékeny korú nők egészségét – együtt az olyan tényezőkkel, amilyen például a megbízható fogamzásgátlás hiánya. Ebben az életkorban a világon minden 5 halálesetből egy a nem biztonságos szexhez köthető.

“Azok a nők, akik nem tudják, hogyan kellene védekezniük a fertőzések ellen, vagy nincs lehetőségük erre, a betegség és a halál nagyobb kockázatával néznek szembe” – írják a WHO kutatói 91 oldalas tanulmányukban.

Dr. Margaret Chan, a WHO igazgatója a nők által elszenvedett egészségügyi egyenlőtlenségeket megvilágító jelentés kapcsán kijelentette: a nők a statisztikák szerint elvileg 6-8 évvel tovább élnek, mint a férfiak. A világ számos részén azonban komoly hátrányokat kell elszenvedniük a szegénység, az egészségügyi szolgáltatások elérhetetlensége, vagy a férfiak jólétét előtérbe helyező kulturális normák miatt.

“Megelőzhető tragédiának” nevezte azt a tényt, hogy a felnőtt nőket érintő halálesetek 15 százaléka a 2004-es adatok szerint szülés közben következik be. Hozzátette: az egészségügyi diszkrimináció bizonyos helyeken a nők egész életén végighúzódik: egyes gyerekbetegségeket például azért nem ismernek fel, mert azok általában nem érintik a fiúkat, és a gyógyszerek fejlesztése is sokszor a felnőtt férfiak gyógyításának követelményeihez igazodik.”

“Addig nem láthatunk jelentős javulást a világ asszonyainak egészségi állapotában” – mondta el Dr. Chan újságíróknak – “amíg a nőket a világ egyes részein másodrendű állampolgárokként kezelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top