Az apró napraforgómagok tele vannak fiatalító és betegségektől védő, antioxidáns E-vitaminnal. Egyéb hasznos tápanyagok is koncentráltan találhatók benne: kiváló tárháza például az eszenciális zsírsavaknak, amelyeket a szervezetünknek a táplálékból kell felvennie, és amelyek mind a szépségünk, mind az idegeink épsége szempontjából rendkívül fontosak. Nem csoda, ha egy kis szotyizás után kevésbé tud veled elbánni a stressz! Persze nem kell azonnal marékszám falni a napraforgót, hiszen, mint minden olajos mag, ez is rendkívül kalóriadús. Elég, ha megszórod vele a salátádat, gyümölcssaláta mellé ropogtatod, vagy belesütöd a házi készítésű pékárukba.
Nemcsak a napraforgó magja, hanem az ebből sajtolt olaj is rendkívül egészséges: E-vitaminból például több van benne, mint az egészséges étrend alapjának tartott olívaolajban. Linolsav-tartalma hozzájárul a vérzsírszint és a koleszterinszint csökkentéséhez, így védi a szíved és az ereid egészségét. Már egy kanál napraforgóolaj is fedezi a napi linolsav-szükségletedet, de vasat, folsavat és B-vitaminokat is a szervezetedbe juttathatsz vele. A legjobb, ha hidegen sajtolt olajat vásárolsz, mivel ennek készítésekor semmi nem vész el a napraforgómag vitamin- és ásványianyag-tartalmából.