Bogyós gyümölcsök |
Miért? Mert rengeteg antioxidáns van bennük, amelyek csökkentik a betegségek kockázatát, védik a memóriádat és a bőröd szépségét.
Mennyit? Legalább egy héten háromszor egy csészényi bogyós gyümölcsöt kellene elfogyasztanod – ha épp nincs szezonjuk, fagyasztva is megveheted őket. Mivel rostban is gazdagok, hamar eltelsz velük, így a vonalaidat is óvják.
Hogyan? Készíts belőlük gyümölcssalátát, edd őket az esti film alatt nasi helyett, vagy keverd bele a joghurtodba, esetleg a süteményedbe.
Zöld színű, leveles zöldségek |
Miért? Mert nélkülük szinte lehetetlen minden szükséges tápanyagot magunkhoz venni. Kiváló rostforrások, és rengeteg bennük a C-és K-vitamin, a folsav, a kalcium, a magnézium, a vas és a kálium. Lutein-tartalmuk a szem egészségét védi.
Mennyit? Napi két adagot – minél sötétebb színűek, annál jobb.
Hogyan: Add őket a szendvicshez, a lasagnához, az omletthez, a salátához, a tésztaételekhez.
Joghurt |
Miért? Mert az alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt kiváló forrása a B-vitamincsalád tagjainak, a fehérjéknek, a kalciumnak, sőt, az élőflórás joghurtok a bélrendszer egészségét védő probiotikumokat is tartalmaznak.
Mennyit? Legalább heti négy dobozzal, ha elsősorban ezt a tejterméket fogyasztod.
Hogyan? A natúr joghurtban kevesebb a cukor és a kalória – ha te adod hozzá a gyümölcsöt, jobb ízű és egészségesebb lesz, mint a bolti gyümölcsjoghurt. Tejföl helyett is használhatod a főtt ételekben és a mártásokban.