Életmód

Gondoskodás az életük

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy a nehéz körülmények között élőknek segítséget nyújtsanak, mindennapjaikat a másokon való gondoskodásnak szentelik. Dr. Kürtiné Melik Anna lassan hat éve vezeti a Szeretetszolgálat hevesi csoportját önkéntes csoportvezetőként. A vele készült beszélgetésből egy kis bepillantást nyerhetsz a máltai önkéntesek mindennapjaiba.

„Mindig is szerettem örömet okozni”

A közösség iránti szeretetet, gondoskodást a szülői házból hoztam. A szüleim egyszerű mezőgazdasági emberek voltak és ők a maguk környezetében mindig segítettek. Egy nagyon fontos dologra tanítottak meg, hogy az élet ajándék, s ezért hálásnak kell lenni a Jóistennek. Ezt pedig csak úgy valósíthatjuk meg, ha próbálunk a tehetségünknek megfelelően segíteni a rászorult embereken. Az én életemnek ez mindig részét képezte, mindig szerettem másoknak örömet okozni. Hálás vagyok a férjemnek, hogy lehetővé teszi számomra, hogy az életemet mások megsegítésének szenteljem, és örömmel tölt el, hogy a gyermekeink is magukba szívták ezt a hozzáállást.

2004. februárjától vezetem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Hevesi csoportját, mint önkéntes csoportvezető. Az első időszakban volt bennem egy kis bizonytalanság, hogy megfelelően el tudom-e majd látni a rám háruló feladatokat, de nagy lelkesedéssel vetettem magam bele a tennivalókba és bíztam benne, hogy helyesen járok el – meséli a rendkívül pozitív kisugárzású, energikus és mosolygós Anna.

„Jó szóra szükség van”

A Hevesi központban 18 állandó önkéntes tevékenykedik, és vannak, akik időnként kapcsolódnak be a munkánkba, amikor módjuk van rá. Több száz embernek nyújtunk így segítséget: fiataloknak, nagycsaládoknak, egyedül élőknek, időseknek, fogyatékkal élőknek. Érdekes volt megfigyelni, hogy annak idején milyen kétkedéssel fogadták a segítő szándékot, főleg az idősek. Egyszerűen nem tudták elhinni, hogy vannak, akik önzetlenül, ingyen látogatják őket, segítenek a bevásárlásban, napi feladatokban. Azóta nagy kötődés alakult ki a gondozottak és az önkéntesek között.

Feladataink további nagy részét teszi ki, hogy ruhával és lehetőség szerint élelmiszerrel látjuk el a rászorulókat. Régiós feladatunk, hogy tíz MMSZ csoportot a mi raktárunkból szolgálunk ki.

2006-ban létrehoztunk egy Sorstárs Támogató Szolgálatot, ahol mozgás-, látás-, hallás- és értelmi fogyatékos emberek szolgálatával foglalkozunk.

Emellett számos saját programot szervezünk és részt veszünk az országos programokban is. A Szertelen Szerdákat például a nyári szünetben szoktuk megszervezni: szerdánként önkéntes vagy nyugdíjas pedagógusok tartanak foglalkozásokat fiataloknak. Idén ősztől pedig az édesanyáknak is tartunk havonta egy-egy összejövetelt, ahol egy-egy kiemelt témával foglalkozunk.

Emellett tagjai vagyunk a Heves Civil Fórumnak, ami szintén számos programot ad, főként ebben az évben, hiszen Heves várossá nyilvánításának 25. évfordulóját ünnepeljük. A Csészényi gondoskodás program keretében kapott kávéadományokat ezeknek a programoknak a keretében és a karácsonyi ajándékcsomagok összeállítása során használjuk fel. Ez a kedves figyelmesség és néhány kávé melletti jó szó mindenkinek jól esik.

Gondoskodás az életük

 
„Jót tenni jó”

Mindig jó látni, amikor új önkéntesek csatlakoznak hozzánk, akik a maguk tehetségéhez és lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni. Van hetven év fölötti lelkes segítőnk is, és vannak fiatalok is. A Csészényi gondoskodás program nyitórendezvényére is 8 fiatal önkéntesünk utazott el, hogy megformálják a fényüzenetet. A mindennapok pedig mindig új ötleteket, program elképzeléseket vetnek fel, amiket a meglévő feladatok mellett meg kell valósítani. S noha sok fáradtsággal jár mindez, örömmel teszem és hálás vagyok, hogy segíthetek. Mert jót tenni jó.

Bővebb információk: www.cseszenyigondoskodas.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top