Életmód

Ha rosszul alszol, nem tudsz gyorsan dönteni

Aki nem piheni ki magát, önmagát és másokat is veszélybe sodorhat, amikor nagyon gyorsan kell dönteni - erre az eredményre jutott egy új amerikai kutatás.

A kutatásban, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az alvásmegvonás az információk egységbe rendezésére való képességet, 49 amerikai kadét vett részt: erről az agyi folyamatról érdemes tudni, hogy komolyan összefügg a nagyon rövid idő alatt, zsigerből meghozott döntésekkel.

„Az információk egységbe rendezése kritikus szerepet játszik olyankor, amikor a katonáknak a pillanat tört része alatt kell döntést hozniuk: például a velük szemben állóról kell eldönteniük, hogy ellenséges katona, civil, vagy a saját bajtársuk.” – mondja Todd Maddox a Texasi Egyetem pszichológiaprofesszora a kutatásról.

A kadétok kipihenten és egy rossz éjszaka után is elvégezték az információk egységbe rendezését mérő feladatokat. Az eredmények azt mutatják: már a mérsékelt alvásmegvonás is képes az információk egységbe rendezését lehetővé tevő gondolkodási folyamatok közepes mértékű károsítására.

A feladatok elvégzésének pontossága 2,4 százalékkal (73,1 százalékról 70,7 százalékra) csökkent a fáradt időszakban, majd 4,3 százalékkal (74 százalékról 78,3 százalékra) javult, amikor kifejezetten kipihentek voltak a vizsgálat alanyai.

Az információk egységbe rendezésére, és a pillanat tört része alatt meghozott döntésekre természetesen nemcsak a katonáknak van szükségük: a tűzoltók vagy rendőrök munkájában szintén adódhatnak a gyors döntéseket megkívánó helyzetek, de még az egyszerű autóvezetés is produkálhat ilyen szituációt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top