Életmód

A depresszió épp olyan kockázatos, mint a cigi

Egy új brit kutatás szerint a depresszió éppúgy éveket vehet el az ember életéből, mint a dohányzás. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a depresszió és a szorongás keveréke valamivel jobb az életkilátások szempontjából, mint a depresszió önmagában.

A brit kutatók egy 60 000 fő részvételével lezajlott felmérés, valamint a halálozási adatok elemzése alapján jutottak el ezekig a következtetésekig. A felmérést követő 4 évben megfigyelték a válaszadók életének alakulását, és azt vették észre, hogy azok körében, akik a felmérés idején depressziósnak tűntek, 4 százalékkal magasabb volt a halálozási arány, mint a többiek között. Ez a különbség épp akkora, mint a dohányzók és a nemdohányzók halálozási adatai közötti differencia.

„Azt még nem tudjuk, mennyire közvetlen a kapcsolat a depresszió és a halálozási kockázat között, de az adatok mindenképpen azt mutatják, hogy érdemes odafigyelni erre az összefüggésre” – jelentette ki Dr. Robert Stewart, a londoni Kings College munkatársa az eredményekkel kapcsolatban. A kutatók azt is megállapították, hogy a depressziós válaszadók közül többen haltak meg a követés ideje alatt, mint azok közül, akik egyszerre küzdöttek depresszióval és szorongással.

„A szorongó emberek nagyon fogékonyak a stresszre, ami mindenképp kockázati tényező – többek között a szív- és érrendszeri problémák tekintetében. Azok viszont, akik depressziósak, de nem szoronganak, hajlamosabbak bagatellizálni a fizikai tüneteket. Ők azok, akik nem fordulnak időben orvoshoz, így további kockázatnak teszik ki magukat – ez magyarázhatja a magasabb halálozási arányt” – mondta a kutató, és azt is hozzátette: „Sokkal több figyelmet kellene fordítani azoknak az embereknek az egészségi állapotára, akik a múltban vagy most lelki problémákkal küzdöttek, vagy küzdenek. A tanulmány ugyanis igazolja a lelki és a fizikai egészség közötti szoros kapcsolatot.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top