Életmód

Nem mindegy, hogyan készíted a halat!

Régóta tudjuk, hogy a hal egészséges - egy új kutatásból azonban az is kiderül, hogy az egészségvédő omega-3 zsírsavak szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogyan készíted el a belőle készült ételeket.

A szívünk sokkal többet profitál a halhús omega-3 zsírsav-tartalmából, ha roston sült vagy párolt halat eszünk a rántott, szárított vagy sózott hal helyett – erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók egy tanulmányban, amely azt is kimutatta, hogy a nők számára az alacsony nátrium-tartalmú szójaszósz vagy a tofu is ideális omega-3 forrás.

„A rántott, bő zsiradékban sütött, sós vagy szárított hal fogyasztása valójában növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – jelentette ki Lixin Meng, a tanulmány szerzője, majd hozzátette: „a betegségek kockázati arányából az derül ki, hogy a párolt vagy roston sült hal a szív védelme irányába hat, míg a rántott, zsiradékban sütött hal fogyasztása nem.”

A kutatók 82 243 férfi és 103 884 nő esetében figyelték meg az omega-3 zsírsavak bevitelének gyakoriságát, mennyiségét, típusát és forrását. A résztvevők Los Angeles környékén vagy Hawaii-n éltek, 45 és 75 év közöttiek voltak, és egyiküknek sem volt szívbetegsége.

Közel 12 év alatt, amíg a megfigyelés folyt, a résztvevők körében 4516 szív- és érrendszeri probléma okozta halálozás fordult elő. A vizsgálat megállapította, hogy azoknak a férfiaknak a körében, akik a legtöbb (körülbelül napi 3,3 gramm) omega-3 zsírsavat fogyasztották, 23 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azok körében, akik csak 0,8 gramm omega-3 zsírsavat ettek egy nap. A nők körében azonban nem volt ilyen egyértelmű ez az összefüggés: náluk a kisebb szív- és érrendszeri kockázat azok körében jelentkezett, akik több alacsony nátriumtartalmú szójaszószt és tofut fogyasztottak.

„Úgy gondolom, hogy a nők esetében azok az omega-3 források, amelyek egyéb aktív hatóanyagokat, például fitoösztrogéneket is tartalmaznak (mint például a szójaszósz és a tofu), sokkal hatásosabban védik a szívet, mint az omega-3 zsírsavak önmagukban” – magyarázta Meng a kutatás eredményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top