1. Mandula. Egy kísérletben azok a fogyókúrázók, akik mindennap elfogyasztottak 6-8 dkg mandulát, 18 százalékot adtak le a súlyukból, míg a dióféléket nem fogyasztók csak 11 százalékot. Az eredmény magáért beszél, az oka pedig az, hogy a mandula nagyon gazdag alfa-linolénsavban, amely segíti a zsíranyagcserét. Egy adag ne legyen több 12 szemnél!
2. Bogyós gyümölcsök. A C-vitaminban bővelkedő gyümölcsöktől a szervezeted edzés közben akár 30 százalékkal is több zsírt égethet el. Balzsamecettel keverve akár salátaöntetet is készíthetsz belőlük.
3. Fahéj. Negyed teáskanálnyi fahéj megelőzheti, hogy a szervezetedben az étkezés után magasra szökjön az inzulinszint, aminek az eredménye a zsír tárolása. Jó ötlet tehát a müzlit, a joghurtot vagy a kávét fahéjjal fűszerezni.
4. Kurkuma. Ez a fűszer lassítja a zsírszövet gyarapodását. Szórd meg vele a karfiolodat vagy a sült húst!
5. Narancs. Több vizsgálat is fényt derített arra, hogy a narancs flavonjai hosszú távon is akadályozzák a zsír felhalmozódását a szervezetben. A reggeli narancslé helyett inkább edd meg az egész gyümölcsöt, így több rosthoz jut a szervezeted.
6. Édesburgonya. Nagyon gazdag rostokban, így megelőzni a drasztikus inzulinszint-emelkedést. Két apróbb sült édesburgonyával az édességvágyadat is kielégítheted. Edd egy kevés joghurttal vagy sovány túróval.
7. Sajt. A kalciumban gazdag ételek csökkentik a zsír raktározásáért felelős enzimek termelődését. A sajt különösen jó kalciumforrás – érdemes a zsírszegény változatra szavazni!