Életmód

A gyerekek pénzt kapnak a házimunkáért?

Egy amerikai szociológiai kutatás eredményei szerint a modern gyerekekre egyetlen valódi felelősség hárul: teljesíteni az iskolában. Minden más elvárást a szülők zsebpénzzel, ajándékokkal honorálnak.

Markella Rutherford szociológus kutatása szerint a mai gyerekekre az iskolai feladatokon kívül gyakorlatilag alig hárul felelősség. Velük szemben már nincsenek olyan elvárások, mint ami az idősebb generáció gyermekkorát jellemezte, és ha mégis segítséget kérnek tőlük a szülők, azt zsebpénzzel, ajándékokkal, egyszóval lefizetéssel honorálják.

A Massachusetts-i Wellesley College kutatója több mint 300, 1920 és 2006 között, szülőknek szóló magazinokban megjelent cikket, tanácsot, olvasói levelet elemezve jutott erre a megállapításra.

Rutherford kutatása szerint a gyerekek és kamaszok korábban hagyományosan részt vettek a házimunkákban. Különböző feladataik között kivették a részüket a beteg családtagok ápolásából, a családi autó karban- és tisztántartásából, sőt a családi jövedelem elszámolásából is.

Az elemzés szerint a gyerekek otthoni kötelezettségeiről és feladatairól szóló írások a nyolcvanas években eltűntek a magazinokból. A mai gyerekek egyetlen valódi felelőssége az iskolai feladatok ellátása lett. Azon ritka esetekben pedig, ha a szülők segítséget kérnek, azt játékok, zsebpénz vagy több szabadidő formájában honorálják.

Egy brit felmérés eredményei szerint egyébként a szigetországi gyerekek mintegy 700 millió fontot keresnek az általuk végzett házimunkák után járó “juttatásoknak” köszönhetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top