Életmód

Depressziós mama – asztmás gyerek?

Az anya depressziója ronthatja az asztmás gyerekek állapotát - erre a következtetésre jutott egy amerikai kutatás.

A hat hónapos kutatásban 262 afro-amerikai anya és gyermekeik vettek részt – a vizsgálat világosan kimutatta, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja depressziós tünetekkel küzdött, gyakrabban szenvedtek az asztmarohamoktól, mint azok, akiknek az édesanyja kevesebb depressziós tünetet mutatott, vagy egyáltalán nem szenvedett lehangoltságtól.

A Johns Hopkins Gyermekegészségügyi Központ kutatásába azért csak fekete bőrű szülőket és gyermekeket vontak be, mert az afro-amerikaiakat a tapasztalatok szerint aránytalanul gyakran érinti az asztma.

„Bár a kutatásunk arra nem terjedt ki, hogy mennyivel növeli az anya depressziója az asztmás gyermek rohamainak számát, a kettő közötti összefüggés világosan megmutatkozott” – jelentette ki Kristin Riekert gyermekpszichológus a kutatásról szóló sajtóközleményben.

Míg azonban az anya depressziója rontja az asztmás gyerek állapotát, ennek a tételnek a fordítottjára nem találtak bizonyítékot: azt ugyanis nem lehetett kimutatni, hogy a mama depressziójára hatással lett volna a gyerek asztmás rohamainak gyakorisága.

A depresszióval gyakran együtt járó kimerültség, memóriazavarok és koncentrációs problémák befolyásolhatják, hogyan kezeli egy anya a gyermeke asztmáját – vagyis beadja-e neki a gyógyszert, és elviszi-e őt a kellő időben az orvoshoz. A kutatók szerint tehát az összefüggés azt jelzi, hogy elsősorban az anya az, aki betartatja a gyerekkel a doktor utasításait: ha a depressziója miatt nem képes erre, annak a gyerek egészségi állapota is kárát látja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top