Életmód

Előzd meg a rákot – 3 egyszerű tipp

A legapróbb életmód-változtatás is segíthet megelőzni a daganatos betegségeket. Építsd be ezeket az apróságokat a mindennapi rutinodba!

Mozogj!

A túlsúly a kutatások szerint növeli a daganatos betegségek kockázatát. A legjobb, ha elkezdesz rendszeresen sportolni: a szakértők heti ötször 30 perc, laza tempójú mozgást ajánlanak. 45 év fölött heti kétszer 45 perc erősítő edzés is javasolt, hogy a lehető legkevésbé lassuljon le az anyagcseréd. A 40-es éveink közepétől ugyanis évente 15 dkg izmot vesztünk, és ugyanennyi zsír rakódik le a testünkön. Ezzel pedig az a probléma, hogy a zsírszövet kevesebb kalóriát éget el, mint az izomszövet.

Rágcsálj egy kis csokit!

Végre egy újabb érv a csokievés mellett: egy új kutatás eredménye szerint a keserű csokiban levő egyik vegyület az olyan, gyorsan terjedő rákfajtákkal is képes felvenni a harcot, mint a vastagbélrák. A folyamathoz egy kináz nevű enzim tevékenységére is szükség van: ez elpusztítja a rákos sejteket, de nem befolyásolja az egészséges sejtek működését.

Nyugodj meg!

Ha a szervezetben magas a kortizol stresszhormon szintje, ez meggátolhatja egy a rákos sejtek növekedését akadályozó gén működését. Szelídítsd meg a mindennapi feszültséget ezekkel az egyszerű módszerekkel:

Vegyél mély levegőt: a mély, hasi légzés lelassítja az agyhullámokat és megnyugtat.

Nézz vígjátékot: a nevetés aktiválja az agy humorközpontját, és elnyomja a stresszért felelős területeket.

Legyen egy vidító mantrád. Mondogasd például azt: „szeretem az életemet”. Először akkor ismételgesd, amikor boldog vagy, így az agyad megtanulja, hogy ezeket a szavakat az elégedettséggel társítsa. Néhány hét múlva vedd elő a mantrát akkor is, amikor ideges vagy: azonnal megkönnyebbülsz majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top