Életmód

Kipirult orcák? Ne hanyagold el a rosaceát!

A rosacea az arc bőrén, főleg a középső részén megjelenő bőrpír, vagyis tulajdonképpen apró pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus bőrbetegség, amely főleg a 30 és 60 év közötti nőket érinti.

Egyes esetekben a törzsön és a végtagokon is megjelenhet a rezes bőrnek is nevezett betegség, ez azonban ritkább. Oka sajnos jelenleg ismeretlen, bár a családi hajlam és az öröklődés kimutatható. A legveszélyeztetettebbek mégis a változókorba lépett, világos bőrű nők, bár férfiaknál sem ritka jelenség a „borvirágos” orr és orca.

Az állapot romolhat

Kipirult orcák? Ne hanyagold el a rozáceát!A rosacea gyakran jár kellemetlen melegségérzettel, esetleg enyhe fájdalommal, kezdetben akár csak akkor, ha a hidegről a melegbe érkezünk, vagy éppen többet éri arcunkat a nap. Előrehaladott állapotban akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület, súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás (rhynophyma). Az idejében megkezdett kezelés segíthet, hiszen ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni – hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász.   

Testi-lelki károsodás  

A bőrproblémát nem csupán az esztétikum miatt érdemes időben kezeltetni, hiszen az elhanyagolt rosacea súlyos szembetegséghez is vezethet. A szem szárazságát, kipirosodását, a szemhéj gyulladását okozhatja, és végső esetben – bár csak ritkán – akár látásvesztést is eredményezhet.

A lelki károsodás azonban jóval gyakoribb jelenség, hiszen nincs az a nő – vagy akár férfi is –, akit ne zavarna ez az esztétikai probléma. Önértékelési zavarok, gátlásosság, leépülő emberi kapcsolatok, sőt akár depresszió is állhat annak a sornak a végén, amelyet ez a jól látható probléma okozhat.   

Gyógymódok, kezelések  

Az enyhébb tünetek és a legsúlyosabbak közt négy fázist különbözetnek meg a szakemberek, akik hangsúlyozzák, hogy már a legkisebb tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését.   

Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor ír a bőrgyógyász antibiotikum-tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek (tetracycline, erythromycin, doxycycline, minocyclin). A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat.     
 
Mire kell figyelnie egy rosaceás betegnek?  

Kipirult orcák? Ne hanyagold el a rozáceát!Napsugárzás
Mivel minden olyan behatástól  érdemes óvakodni, amely vérbőséget okoz, már az első napsugarak kibukkanásakor érdemes magas faktorszámú védőkészítményeket, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. Télen is ajánlott a védekezés, hiszen különösen egy havas, napsütéses napon a bőrt hasonlóan nagy mennyiségű sugárzás éri, amelyet ráadásul a hó vissza is tükröz. Ugyanilyen okok miatt, vagyis a vérbőség kerülése végett, óvakodni kell a hosszan tartó szaunázástól is, különösen, ha nagyon magas bent a hőmérséklet.  

Kozmetikumok:
Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt ma már kaphatóak – többnyire patikákban – kifejezetten rosaceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok. A számunkra megfelelő készítmények kiválasztásában mindig kérjük szakorvos segítségét, ilyen módon megelőzhetjük, hogy tüneteink egy esetleges rossz döntés következtében felerősödjenek. A megfelelő szerek gyakran a ligetszépefélék családjába tartozó füzike kivonatát tartalmazzák, természetes antibakteriális hatása miatt.

Ha alapozót használunk, ne az olajos és viaszos bázisú készítményeket válasszuk, mert azok eltömítik a pórusokat, és így még több baktérium telepedhet meg az amúgy is gyulladásra hajlamos bőrön.  

Érdemes kerülni a mentol-, alkohol-, varázsmogyoró-, eukaliptusztartalmú kozmetikumokat, hiszen ezek vérbőséget okoznak. Férfiaknál gyakran az after shave-ek irritálják a rosaceás bőrt. Mindenképpen érdemes megfigyelni, melyik kozmetikumra hogyan reagál a bőr, és később az így kiszűrt összetevőt tartalmazó szereket kiiktatni a használatból. 

Vitaminok
A C-vitamin kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig a legújabb kutatások szerint erősíti az ereket és a kapillárisokat. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésük előtt feltétlenül beszéljünk orvosunkkal.

Étrend
Kerüljük az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok kávét. Ezzel tulajdonképpen még az egészségünknek is jót teszünk.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top