Életmód

Ég a gyomrod? Van megoldás!

Ha gyomorégéssel küzdesz, különösen fontos, hogy odafigyelj arra, mi kerül az asztalra. Megmutatjuk, mely ételek tesznek jót, és melyeket jobb kerülnöd.

Tedd:

Reggel feltétlenül reggelizz: ideális választás lehet egy adag sovány tej vagy joghurt, és egy adag gabonapehely vagy kétszersült. A gyümölcs akkor jó, ha nem túl savas. Igyál minél több szénsavmentes ásványvizet, különösen az étkezések között. Evés közben elég egy-két pohárnyi, mivel ha többet iszol, nehezebben emészted majd meg az ebédet. Bár az alkoholt érdemes kerülni, egy pohár vörösbort elkortyolhatsz. A fehérre, és a savas, száraz borokra inkább mondj nemet.

Ne tedd:

A kávé és a tea koffeint, illetve teint tartalmaz – ez a két anyag irritálhatja a túlzott gyomorsav-termeléssel küzdők gyomrát. Ha refluxod van, mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát: ha megengedi, megihatsz naponta egy csésze teát vagy kávét. Nem tesznek viszont jót a lekvárok, a vaj, az édességek, az édes tészták, és a savas gyümölcsökből készült gyümölcslevek. A szendvicsedben is inkább csak egyféle feltét legyen, például sonka, és ne ízesítsd különféle mártásokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top