Bár a dohányipari cégek szerint ez a következtetés nem mond újat, hiszen mindennapjainkban mindenhol körülvesznek bennünket a baktériumok, a kutatási eredmény sok kérdést vet fel: például igazolni kell, hogy a baktériumok mekkora veszélyt jelentenek az emberek egészségére.
A kutatók négy ismert cigarettamárkában több százféle baktériumot találtak, köztük légzőszervi, tüdő- és gyomorfertőzéseket, valamint kórházi fertőzéseket okozókat. A vizsgálatból nem derül ki, hol szennyeződhetnek a cigaretták. Egyelőre az sem teljesen világos, hány baktérium éli túl a cigaretta égési folyamatát, de könnyedén meglehet, hogy néhány kórokozó bejut a tüdőbe – hiszen csak a cigaretta vége forró, ám a füst az egész szálon áthalad, mielőtt beszívnánk.
Amy R. Sapkota, a tanulmány szerzője szerint egyelőre korai lenne kategorikusan kijelenteni, hogy a cigarettában levő baktéiumoktól megbetegedhetünk, de az tény, hogy a dohányosoknak általában több baktérium van a légutaikban, és közöttük gyorsabban terjednek a légúti betegségek. John L. Pauly rákkutató szerint az is lehetséges, hogy a tüdőbe jutó baktériumok krónikus gyulladást váltanak ki, ez pedig növeli a rák kockázatát.