Életmód

Válaszd a hozzád illő jógafajtát!

Hatha, Iyengar, ashtanga, Bikram – ha csak kapkodod a fejed a különféle jógairányzatok neve hallatán, és nem tudod, melyiket válaszd, segítünk!

A jóga mostanában valósággal divattá vált – szerencsére, hiszen aligha van még egy testedzési forma, amely ilyen mértékben volna képes harmonizálni a testet, a lelket és a szellemet, és egész életmódunkban valódi, mélyreható változásokat előidézni. Míg tíz-tizenöt éve alig néhány helyen lehetett jógázni, manapság egyre-másra nyílnak a jógaközpontok, órarendjükben pedig a jóga különböző irányzatai szerepelnek. Ha nehezen tudsz eligazodni közöttük, és nem tudod, melyiket próbáld ki, összeállításunkban rátalálhatsz az igazán neked valóra.

 Ha az alapoknál akarod kezdeni – HATHA JÓGA

A jógát hosszú évtizedekig a hatha jóga ászanáival, azaz statikus testhelyzeteivel azonosította a közvélemény, s a kezdő jógázók ma is legtöbbször ennek gyakorlásával kezdenek. A hatha szóban a „ha” szócska jelentése: nap, a „tha” pedig holdat jelent – ez az ellentétpár az emberben is jelen levő ellentétes energiákat, illetve az azok egyensúlyára, egységére való törekvést jelképezi. Legfontosabb részei az ászanák (testhelyzetek), a légzőgyakorlatok (pránajáma) és a tisztítógyakorlatok (kriják). Indiában eredetileg nem testgyakorlásra szolgált, hanem arra, hogy felkészítse a gyakorlókat a tudat folyamatainak megértését szolgáló rádzsa jógára: fontos részét képezték az erkölcsi alapelvek és a meditáció is. Testgyakorlásként végezve erősíti az izmokat, kiegyensúlyozza az idegrendszert, fejleszti az összpontosítás képességét, oldja a feszültséget.

Válaszd a hozzád illő jógafajtát!

Ahol kipróbálhatod: Kék Lótusz Jóga-, Mozgás- és Életmódközpont »

 Ha a nőiségedet szeretnéd mélyebben megélni – NŐI JÓGA

 
A női jóga a jóga gyakorlatait a női test és lélek speciális igényeihez igazítja: erősíti és kondicionálja a medencealapi záróizmokat, segít az intim területeket érintő problémák (pl. menstruációs problémák, inkontinencia, a szexuális élet zavarai, fogamzási nehézségek), valamint a nőiség megélésével kapcsolatos lelki „gubancok” gyógyításában, az elfojtások feloldásában, a stressz enyhítésében.

Ahol kipróbálhatod: Mandala Jógastúdió »

 Ha kisbabát vársz – KISMAMAJÓGA

 
A babavárás speciális igényeihez igazított jógagyakorlatokat Francoise Barbira Freedman, a brit Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa dolgozta ki: a módszer lényege a kismama testi-lelki felkészítése a szülésre és az azutáni időszakra, illetve a babára való ráhangolódás. A jógából vett elemeket (ászanák, relaxáció, meditáció) a természeti népek asszonyaitól átvett mozdulatok, valamint a gátizomtorna gyakorlatai egészítik ki. A testhelyzetek ebben az időszakban nem a hosszan kitartott ászanákat jelentik, hanem lágy mozdulatokat, amelyek célja többek közt a hátizmok erősítése, a gerinc rugalmasságának megtartása, a légzéskapacitás növelése és a csípőízületek rugalmasítása.

Válaszd a hozzád illő jógafajtát!

Ahol kipróbálhatod: Padma Jógastúdió »

 Ha felemészt a feszültség – RELAX JÓGA

 
A stresszbetegségek megelőzésére és gyógyítására is alkalmas jógaórák résztvevői olyan gyakorlatokat tanulhatnak meg, amelyek pihentetik az idegrendszert, segítenek a stresszhatások feloldásában, és akár a hétköznapi stresszhelyzetekben is kiválóan alkalmazhatók. Az órák másik fontos része a relaxáció, az ellazulás, illetve az ellazult állapot fenntartása a mindennapokban.

Ahol kipróbálhatod: Relax Yoga Stresszoldó Jógastúdió (www.relaxyoga.hu)

 Ha jól bírod a meleget – BIKRAM-JÓGA

 
A Bikram-jóga 26 gyakorlatát Bikram Choudhury állította sorba úgy, hogy minden gyakorlat – saját speciális hatása mellett – egyben fel is készíti a szervezetet a következőre. A másfél órás jógaórák 38-40 °C-ra felfűtött teremben zajlanak, így egészen Indiában érezheted magad. Ebben a melegben lazábbak az izmok és a szalagok, kisebb a sérülésveszély, és az izzadás miatt gyorsabban tisztul a test. Oda kell viszont figyelni a folyadékfogyasztásra!

Ahol kipróbálhatod: Bikram Jóga Központ »

 Ha a tökéletességre törekszel – IYENGAR-JÓGA

 
A jógának ez az irányzata a 73 éve (!) tanító B. K. S. Iyengar mester tanítására épül. A hangsúly az ászanák precíz, minél tökéletesebb végrehajtásán van. Jellemző az órákra a segédeszközök (például heveder vagy jógatégla) használata is, hogy hajlékonyságtól függetlenül bárki képes legyen végrehajtani a gyakorlatokat. (Aki például ülésből előrehajolva nem éri el a lábát, annak sokat segíthet egy heveder.) Javítja az erőnlétet, az állóképességet, rugalmasabbá teszi a testet, és tartásjavító hatása sem elhanyagolható.

Válaszd a hozzád illő jógafajtát!

Ahol kipróbálhatod: Amrita Jógaközpont »

 Ha valami dinamikusabbra vágysz – ASHTANGA JÓGA

 
Erőteljes, dinamikus irányzat. A dél-indiai Mysore-ban Sri K. Pattabhi Jois mester a mai napig a hagyományos módon tanítja. Nyugaton elsősorban dinamikussága miatt vált népszerűvé: az ászanákat ugyanis sorozatokban, megállás nélkül hajtják végre a résztvevők, a légzés ritmusára. A mozgás és a légzés összehangolását, valamint az ászanákat összekötő mozdulatsort egyaránt vinyászának nevezik, s ez tisztítja a testet, és növeli a rugalmasságát. Az ászanagyakorlatokat három fő csoportra osztja ez az irányzat: az első neve „jógaterápia”, a másodiké „az idegrendszer megtisztítása”, míg a haladó sorozat neve „szent stabilitás”.

Ahol kipróbálhatod: Monsoon Yoga & Pilates »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top