Életmód

A tartós nátha miatt csökkenhet a hallás

Ahogy beköszönt a hűvös idő, szinte nincs gyermek, aki legalább egyszer ne lenne náthás. A könnyű kis betegség következménye azonban súlyos is lehet: akár tartós halláscsökkenést okozhat, ha nem kezeljük időben és megfelelő módon.

Telente nem igen akad olyan óvodás és kisiskolás, aki megúszná a náthát, felsőlégúti hurutot, köhögést. Bár ezek a betegségek a felnőtteket sem kímélik, a kicsik immunrendszere 6-7 éves koruk körül éri el a felnőttkori érettséget, így nem csoda, hogy könnyebben betegszenek meg. Azt is észrevehetjük, hogy egy-egy elhúzódó nátha után a gyermek kiabál, hangosabban hallgatja a mesét, illetve előfordul, hogy óvodai logopédiai szűrés mutat rá esetleges hallásproblémákra. Szerencsére ez általában jól gyógyítható – mutat rá dr. Csányi Márta, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

A rossz hallás komoly problémát jelezhet

A középfül üregrendszere, a dobüreg az orrnak éppolyan mellékürege, mint az arcüreg vagy a homloküreg. Egészség esetén a dobüreg az orrgarat felől egy kis csövecskén, a fülkürtön keresztül szellőzik. A tartós nátha, arcüreg gyulladás miatt azonban a duzzadt nyálkahártya vagy egy megnagyobbodott orrmandula elzárhatja a fülkürt nyílását. Ekkor a dobüregben egy idő után csökken a nyomás, majd folyadék válik ki. Legtöbbször éppen a kiválasztódó steril savó okoz a hallásproblémákat, ugyanis akadályozza a dobhártya rugalmas mozgását, a hallócsontocskák finom mozdulásait. A tartósan jelenlévő folyadék miatt akár súlyos, hosszantartó, esetleg csak komoly műtéttel javítható krónikus középfülgyulladás alakulhat ki.

Az arcüreggyulladást orvos kezelje

Ezért fontos az orr gyakori és alapos leszívása, még akkor is, ha csemeténk nem lelkesedik érte. Így is kialakulhat azonban az említett savós középfülgyulladás, ami a nátha elmúltával 1-2 hét alatt spontán is gyógyulhat. Ám ha a nátha nem múlik, arcüreggyulladás alakul ki, aminek gyerekeknél sokszor egyetlen tünete a makacs köhögés, vagy később a nem szűnő nátha és a rosszabb hallás. Fontos, hogy az arcüreggyulladás terápiáját orvos határozza meg, ugyanis szükség lehet antibiotikumokra, speciális orrcseppekre, helyi kezelésekre vagy esetenként az arcüreg átöblítésére (felszúrására).

Létezik más megoldás

Sokat segíthet azonban egy ötletes eljárás, ami Proetz-kezelés néven ismeretes. Az eljárás lényege, hogy az orrmelléküreg-szájadékok megfelelő kitágítása után (amire többféle módszer is létezik) a szakorvos (!) a nővér segítségével, lógó fejtartásban az egyik orrfélbe jó tempóban fiziológiás sóoldatot fecskendez, és ezzel egy időben erős vákuummal szívja a másik orrfelet. Ha jól csinálják, a fizika törvényei szerint az orrban keringő folyadék gyorsabban áramlik, és a vákuummal kiszívható a nem odavaló váladék.

Csányi doktornő tapasztalata szerint nem túl kellemes, de nagyon hatásos eljárásról van szó, amelynek hatása már egy kezelés után is érezhető, és 3-4 kezelés után meg is oldódhat a probléma – ami dobüregi nyomásméréssel is ellenőrizhető. A járulékos halláscsökkenés szerencsés esetben 1-2 héttel az arcüreg gyógyulása után szintén rendeződik.

A lényeg: makacs nátha vagy gyanús halláscsökkenés esetén ne habozzunk szakorvoshoz fordulni!

Forrás: orvostkeresek.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top