Curry
Az indiai és a thai konyha kedvelt fűszere erős gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Emellett azonban állatkísérletek igazolták, hogy a curry képes kitisztítani a szervezetből azokat a fehérjéket (az úgynevezett amiloid plakkokat), amelyek túlzott mennyiségben termelődve okai lehetnek az Alzheimer-kórnak.
Így fogyaszd: ízesítsd vele a tésztaszószt, a salátaöntetet vagy a húsételeket – vagy menj el egy indiai étterembe!
Bogyós gyümölcsök
A kutatások szerint ezek az antioxidáns-erőművek az agyat is védik, bár az egyelőre nem tisztázott, hogyan. Egyes kísérletek arra utalnak, hogy a bogyós gyümölcsök hatóanyagai segítenek az agysejtek közötti kapcsolatok kiépítésében.
Így fogyaszd: add hozzá a reggeli gabonapelyhedhez, keverd joghurtba, vagy egyszerűen nassolj belőle.
Víz
A sejtjeinknek vízre van szükségük az optimális működéshez – ez alól az agysejtjeink sem kivételek (az agy jó háromnegyede nem másból áll, mint a jó öreg H2O-ból). Megfigyelések szerint azok, akik eleget isznak, jobban teljesítenek az agyi erőfeszítést kívánó teszteken, mint azok, akik ki vannak száradva.
Így fogyaszd: egész nap – legalább 6-8 pohár fogyjon el belőle!