Életmód

A szoptatás csökkenti a szívbetegségek kockázatát?

Egy amerikai kutatás szerint azoknak az anyáknak, akik szoptatják gyermekeiket, kevésbé kell tartaniuk a szívbetegségektől és a cukorbajtól.

A kutatók 7020 nőt tartottak megfigyelés alatt 20 évig: azok a hölgyek, akik szoptatták gyermekeiket, kevésbé voltak hajlamosak a gyakran cukorbetegséghez és szívproblémákhoz vezető metabolikus szindrómára, amelynek elemei a hasi hízás, a magas vérnyomás és vércukorszint, valamint a „jó” koleszterin alacsony, ám a vérzsírok magas szintje.

A szoptatás védő hatása a leglátványosabban azoknál a nőknél volt megfigyelhető, akiknek a kórtörténetében terhességi cukorbetegség szerepelt – a terhességi cukorbetegség ugyanis (bár maga a probléma a gyermek megszületése után általában megszűnik) megemeli a későbbi, kettes típusú cukorbetegség kifejlődésének kockázatát.

Azoknál a nőknél, akik nem küzdöttek terhességi cukorbetegséggel, és egy hónapnál hosszabb ideig szoptattak, 39-56 százalékkal kisebb volt az esélye a metabolikus szindróma későbbi kialakulásának (a kockázat csökkenésének mértéke attól függött, mennyi ideig szoptatták a gyermeküket). A terhességi cukorbetegségen átesetteknél a csökkenés aránya 44-86 százalék volt.

Az egyelőre nem világos, hogyan szorítja le a szoptatás a kockázatot, de elképzelhető, hogy jó hatással van a vércukorszintre, a test zsírtartalmára, illetve arra, hogyan oszlik el a zsír a test egészén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top