A körte a vízben oldható rostok remek forrása, így óvja a bélrendszer egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet. Rengeteg A, B1, B2, C és E-vitamin, valamint folsav és niacin is van benne, míg az ásványi anyagok közül rezet, foszfort és káliumot, valamint kisebb mennyiségben kalciumot, klórt, vasat, magnéziumot, nátriumot és ként is tartalmaz. Vastartalmát a legjobban a szeletelés utáni barnulás mutatja – minél gyorsabb ez a folyamat, annál több a vas a gyümölcsben.
Egyes hatóanyagai képesek csökkenteni a vérnyomást, ezzel pedig megelőzni a magas vérnyomás-betegség és az agyvérzés kialakulását. Az antioxidáns hatású C-vitamin és réz a szabad gyökök romboló hatása ellen jelent védelmet. Ezek az anyagok az immunrendszert is topformába hozzák A gyümölcs leve enyhén hashajtó hatású, gyümölcscukor-tartalma viszont azonnal feltölt energiával. Gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásáról is ismert, de a torok és a hangszálak gyulladásos betegségeinek is kiváló gyógyszere. A várandós nőknek magas folsav-tartalma miatt ajánlott.