nlc.hu
Életmód
Milyen egy sikeres újévi fogadalom?

Milyen egy sikeres újévi fogadalom?

Az év újévi fogadalommal kezdődik szinte mindenkinek. Van, aki beavatja barátait, van, aki csak magában mormolja el a jövőre kitűzött célt, van, aki évek óta a jól bevált (és be nem tartott) fogadalmat húzza elő. Csak rajtunk múlik, hogy a szilveszteri fogadkozással jövőbeni sikerünknek, vagy éppen kudarcunknak ágyazunk meg. Épp ezért érdemes átgondolni, milyen célt is tűzünk ki a 2010-es évre.

Egy jó fogadalom megfogalmazás kérdése

Ha például formásabb alakot szeretnénk, annak érdekében pár kilót le kéne fogyjunk. Kétféleképp is közelíthetünk célunk felé: azt mondjuk magunknak, hogy ennyi és ennyi kilót leadok jövőre, vagy azt, hogy ennyivel és ennyivel kevesebbet eszek. Az utóbbi esetben másként tudatosul bennünk a fogadalom, hisz nem egy plusz terhet veszünk a nyakunkba, hanem valamiről lemondunk.

Egy jó fogadalom csak rajtunk múlik

Az újévi fogadalom talán legfontosabb szabálya: olyan célt tűzzünk ki, melynek elérése csak rajtunk múlik. Ha férjet szeretnénk fogni, ne azt fogadjuk meg, hogy jövőre férjhez megyek, hiszen ennek sikere érthető módon nem csak tőlünk függ, hanem a kiszemelt férfi akaratán is. Inkább fogalmazzunk úgy: jövőre randizni fogok.

Így van ez az anyagi helyzetünkkel kapcsolatos fogadalmakkal is. Ne azt fogadjuk meg, hogy megnyerjük az ötöst a lottón (főleg, ha nem is lottózunk), inkább gondolkodjunk el, mi az a reális terv, amit még tartani tudunk. Ha például azt tervezzük, hogy minden hónapban félrerakunk valamennyit a fizetésünkből, jobb, ha segítséget hívunk, és nem feltétlenül bízunk saját önmegtartóztató képességünkben.

Milyen egy sikeres újévi fogadalom?

Ebben nyújt segítséget a Raiffeisen Rendszeres Megtakarítási Program. A program tagjaként minden kártyahasználatával automatikusan félretesz magának 500 Ft-ot a Megtakarítási Számlájára. Így szépen apránként gyűlik a megtakarítása, hasonlóképpen gyerekkorunk takarékbélyeg gyűjtéséhez. Ne becsüljünk le 500 Ft-ot, mondván az aprópénz. Ne feledjük, sok kicsi sokra megy. Ha például havonta 5-ször vesz fel pénzt automatából és ugyanannyiszor használja vásárlásra a  bankkártyáját, plusz még 5 000 Ft-ot hozzátesz havonta, akkor 3 év alatt kamatok nélkül számolva is  360.000 Ft-ot takaríthat meg szinte észrevétlenül, úgy, hogy semmilyen szokásán nem kell változtatnia!

Még egy tipp a megtakarítási program mellé, mielőtt elkezdi, azért ne felejtsen el újév hajnalán lencsét tenni a cipőjébe, így egy átgondolt megtakarítási terv mellett a szerencse is Ön mellé szegődik 2010-ben!

További információk: www.megtakaritok.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top