Életmód

Rákmegelőző alapanyag a beigliben?

A karácsonyi beigli egyik kedvenc tölteléke, a dió nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Lássuk, miért érdemes csemegézni belőle!

A dió nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és folsavat, de A- és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Az ásványi anyagok közül említésre méltó kalcium-, vas-, magnézium- és foszfortartalma.

A telítetlen zsírsavaknak is kiváló forrása: pár szem dió képes egy komolyabb trakta után is normális szintre hozni a vér koleszterintartalmát. Omega-3 zsírsavai a szívet és az ereket védik, segítenek megelőzni a szívinfarktust. Gyomorhurut és bélhurut ellen is kiváló, serkenti az emésztést, sőt, a népgyógyászat a bélférgesség ellenszereként is ismeri. A kettes típusú cukorbetegséget is képes megelőzni, sőt, polifenoljai még a rák ellen is védenek. Külsőleg pattanások és bőrbetegségek, illetve a bőr gyulladásai ellen használják, a leveléből aranyér ellen készítenek ülőfürdőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top