Egy amerikai vizsgálatban a kutatók 252 középkorú nő étkezési szokásait követték közel két évig. Az eredmény: azok, akik egyre több rostot ettek, általában fogytak, míg azok, akik keveset kaptak ebből a tápanyagból, általában híztak.
A kutatók szerint, azok, akik 1000 elfogyasztott kalóriánként 8 grammal növelték rostbevitelüket a követés ideje alatt közel 2,5 kilót fogytak, és ez akkor is igaz volt, ha az alany a követés kezdetekor 3, vagy akár 25 gramm rostot fogyasztott naponta.
Az élelmi rostokban alig van kalória, mégis hozzásegít, hogy tovább érezzük teltnek magunkat. Ráadásul a rostban gazdag ételek általában egészségesek, így nem baj, ha elveszik a helyet az egészségtelenebb fogások elől.
Próbáld ki: ha napi 2000 kalóriát fogyasztasz, növeld rostfogyasztásodat napi 16 grammal. Íme néhány étel, ami segíthet:
1 csésze (fagyasztott) málna = 8 gramm rost
0,75 csésze csicseriborsó = 8 gramm rost
1 csésze (fagyasztott) eper = 3 gramm rost
1 csésze zöldbab = 4 gramm rost