Életmód

H1N1: Az allergiások nagyobb veszélyben vannak!

Az új influenza elleni kampány egyik legtöbbször ismételt tanácsa, hogy a járvány idején a saját lakásunk a legbiztonságosabb. De milyen is az ideális otthon az influenza átvészelésére? Ráadásul az influenzajárvány idején az allergiások és asztmások fokozott kockázatnak vannak kitéve. A nagy óvintézkedések közepette mire kell nekik odafigyelni?

Allergiásoknak, asztmásoknak tudniuk kell, hogy náluk gyakori a tünetek együttes megjelenése, egymást erősítő hatása. Influenza esetén például a nehézlégzés nemcsak akkor jelentkezik, ha a beteg mozog, hanem fekvő helyzetben is. Ha az influenzás és asztmás beteg köhögése nehézlégzéssel párosul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A nehézlégzés, magas láz, orrdugulás miatt jelentkezhet az influenza gyakori tünete, a fejfájás, amit azonban a levegőtlen szoba is okozhat. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább 5-10 percig.

Nem szabad túlfűteni sem a betegszobát, éjjelente a 20 fok körüli hőmérséklet jobb közérzetet ad. A beteg viseljen inkább melegebb pizsamát, zoknit. Ha köhög, illetve nehézlégzése van, jobb a még alacsonyabb hőmérséklet. A takarója legyen könnyű, és szükséges lehet az ágynemű gyakori átszellőztetésére, cseréjére, ha a beteg erősen izzad. A használt zsebkendők egy az ágy mellé készített, zárt szeméttartóba kerüljenek, ezzel is megakadályozva a vírus tovaterjedését.

Vigyázat, veszélyes gyógyítók!

• Allergiások kerüljék a csalánt és lándzsás útifüvet. Az árinka, a bíbor kasvirág és a kamilla keresztreakciót válthat ki a parlagfű allergiában szenvedőknél.

• A kamillás papír zsebkendő is tüneteket eredményezhet, egyáltalán erősen illatosított zsebkendőket az asztmások ne használjanak.

• Akinek tojásfehérje ételallergiája van, influenzaoltás előtt szóljon orvosának.

Az influenza egyik kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása. Figyelje a lakás páratartalmát. Az influenzás betegek számára, csakúgy, mint az allergiások esetében, az 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő. A betegszoba párásítása penészesedéshez vezethet, ezért csak rövid ideig és gyakori szellőztetéssel együtt alkalmazzuk. Párásítás helyett használhatunk tengervizes orrspray-t, ami az influenza második-harmadik napjától enyhíti a kellemetlen érzést. Érdemes az orrlyukak környékét bekenni lanolinnal, mert ez védi a bőrfelületet a felmaródástól.

Gyümölcskúra és allergia

A megelőzés mindig célszerűbb, mint gyógyítás. Épp azért halmozzunk fel otthon vitamindús gyümölcsöket. Ám nem árt néhány szempontra odafigyelni. A gyümölcsöt száraz, jól szellőző, hűvös helyen tároljuk, és három-négynaponta válogassuk át. Különösen figyeljünk a penészesedésre, ami allergénekkel árasztja el a lakás levegőjét. Az almára, paprikára, vöröshagymára, fokhagymára különösen ügyeljünk: számos penészgomba nem csupán allergiás reakciók kiváltására, hanem úgynevezett mikotoxinok termelésére is képes.

Alma: Amennyiben barnás, besüppedő foltok tűnnek fel a gyümölcsön, az legtöbbször a Penicillium expansum gomba fertőzésének korai tünete. Ezek a gyümölcsök ne érintkezzenek a többivel. A megbarnult részek mély kivágása után a megmaradt rész fogyasztható.
Paprika: A rajta található szurokfekete foltokat is gyakran penészek okozzák, ezeket a foltokat is alaposan ki kell vágni. Ha rothadás a magházat és a paprika belső oldalát borítja, jobban tesszük, ha az egészet kidobjuk.
Vöröshagyma: Ha száraz héjai között poros, fekete elszíneződést találhatunk, az a legtöbbször az Aspergillus niger penésztelepe. Lakáson kívül tisztítsuk meg, mert a külső hagymahéjak eltávolítása során a spórák nagy mennyiségben szóródnak. Ezután folyóvízben alaposan meg kell mosni a hagymát, mert a spórák a hámozás közben rákenődnek a belső felületére.
Fokhagyma: Ha a héjától megtisztított fokhagymán barnás szélű, középen fehéres fekélyeket látunk, az fuzáriumos megbetegedésre utal. A fertőzött részeket távolítsuk el.

A penészes zöldséget bekötött szemeteszsákban dobjuk ki. Ritkán penészedik, és a C-vitaminnak a pótlásra kiválóan alkalmas a citrom, a narancs és a savanyú káposzta.

Még egy lépéssel a vírus előtt

Az új influenza vírusa főként nyálcseppekkel terjed, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. A levegőben szálló cseppek pedig idővel leülepednek a tárgyak felületére. Azokat megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva ismét helyzetbe hozzuk a vírust. A megelőzés egyik jelszava: „El a kezekkel az orrtól és a szájtól”. Az allergiások ebből a szempontból is nagyobb veszélynek vannak kitéve: az orrfolyás, orrviszketés miatt eleve többször érnek az arcukhoz.

Mit tehetünk megelőzésként? Először is a szájmaszk remekül akadályozza a vírus légköri terjedését. Másrészt ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a takarításról. A kézzel gyakran érintett felületeket (kilincsek, kapcsolók, csapok, billentyűzet, kapaszkodók, korlátok) érdemes naponta lemosni. A célnak megfelelnek a háztartási tisztítószerek, valamint napi egyszeri ecetes vízzel mossuk fel a padlót.

Ha megoldható, a beteg tartózkodjon külön szobában, távol a családtagoktól. Az olyan helyiségekbe, ahol több ember fordul meg, érdemes vírusmosó levegőtisztítót telepíteni. Ez a készülék a légköri allergének eltávolításában is hatékony.

Tudtad? Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, viszont nedves felületeken akár 72 órán át is fennmaradnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top