Bár energiatartalma nem kicsi (100 grammonként körülbelül 340 kcal), kiválóan emészthető hüvelyes. Magas a fehérjetartalma: szinte valamennyi fontos aminosav megtalálható benne, azok is, amelyeket az emberi szervezetnek a táplálékból kell felvennie, mert önállóan nem tudja előállítani. Az állati fehérjeforrásokkal ellentétben azonban alig jut be vele koleszterin és zsír a szervezetünkbe. Szénhidráttartalma sem elhanyagolható, ám glikémiás indexe alacsony, ezért hosszú időn át gondoskodik a teltségérzetről.
A-vitamin tartalma a szem, a bőr és a nyálkahártyák őrévé teszi. Folsavban is gazdag (a benne levő folsav napi szükségletünk 90 százalékát fedezi), ezért a várandósoknak különösen ajánlott. Káliumot, vasat és cinket is találunk benne. A rostdús diétába is beilleszthető, mivel sok benne az élelmi rost.
Az emésztési zavarokban szenvedők, felfúvódásra hajlamosak azonban csak mértékkel fogyasszák – az emésztőrendszerre gyakorolt kellemetlen hatása pürésítéssel csökkenthető. Az egészséges embereknek két-háromhetente érdemes beiktatniuk az étrendjükbe.