Életmód

Ne csak a pénzt várd tőle! – Mire jó még a lencse?

Az újévi lencse a hiedelem szerint pénzt hoz a házhoz. Ám nemcsak ezért érdemes lencsét enni...

Bár energiatartalma nem kicsi (100 grammonként körülbelül 340 kcal), kiválóan emészthető hüvelyes. Magas a fehérjetartalma: szinte valamennyi fontos aminosav megtalálható benne, azok is, amelyeket az emberi szervezetnek a táplálékból kell felvennie, mert önállóan nem tudja előállítani. Az állati fehérjeforrásokkal ellentétben azonban alig jut be vele koleszterin és zsír a szervezetünkbe. Szénhidráttartalma sem elhanyagolható, ám glikémiás indexe alacsony, ezért hosszú időn át gondoskodik a teltségérzetről.

A-vitamin tartalma a szem, a bőr és a nyálkahártyák őrévé teszi. Folsavban is gazdag (a benne levő folsav napi szükségletünk 90 százalékát fedezi), ezért a várandósoknak különösen ajánlott. Káliumot, vasat és cinket is találunk benne. A rostdús diétába is beilleszthető, mivel sok benne az élelmi rost.

Az emésztési zavarokban szenvedők, felfúvódásra hajlamosak azonban csak mértékkel fogyasszák – az emésztőrendszerre gyakorolt kellemetlen hatása pürésítéssel csökkenthető. Az egészséges embereknek két-háromhetente érdemes beiktatniuk az étrendjükbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top