Életmód

4 tuti tipp, hogy be tudd tartani az újévi fogadalmakat

Az újévi fogadalmak megtartása nem könnyű. De van néhány tuti tippünk ahhoz, hogy idén végre sikerüljön áttérned az egészséges étrendre.

1. Jegyezd fel, mit eszel! Ahhoz, hogy javíts az étrendeden, tudnod kell, hol hibázol. Tartsd kéznél a jegyzetfüzetedet és a tolladat, és jegyezz fel mindent, ami napközben a tányérodra kerül, sőt, azt is, mikor és hogyan fogyasztottad el, valamint hogy érezted magad utána. Így fény derülhet rá, hol kerülnek a szervezetedbe a felesleges kalóriák, miközben te úgy érzed, alig ettél. Ha továbbra is feljegyzel mindent, akkor a javulást is nyomon követheted. Még egy feljegyzendő: a súlyod, amelyet szigorúan csak hetente egyszer mérsz meg.

2. Fedezd fel a zöldségeket! Ha anyukád mindig arra figyelmeztetett, hogy egyél sok zöldséget, ideje végre hallgatnod rá. Ha rendszeresen eszel zöldséget és gyümölcsöt, egyrészt hamarabb eltelsz, később leszel éhes, így könnyebben fogysz, másrészt viszont az egészséged is javulni fog. Ha a menzáról ismerős, lisztízű főzelékektől tartasz, deríts fel új elkészítési módokat – vár a gasztroblogok világa!

3. Tüntesd el a kísértést! Az első időkben inkább kerüld el a kísértést ahelyett, hogy megpróbálsz neki ellenállni. Tüntess el otthonról mindent, ami veszélyezteti a vonalaidat: a chipset, a csokit, a kólát, a süteményt. Helyettük legyen kéznél valamilyen egészséges nass: zöldség, gyümölcs, diófélék. Ha van olyan helyzet, amikor rendszeresen túl sokat eszel, egy ideig kerüld.

4. Ne add fel! Ne add fel akkor sem, ha úgy érzed, kezdesz visszacsúszni a régi étkezési szokásaid fogságába. Fogadd el, hogy visszaestél, és lépj túl rajta. Ha kell, kérj segítséget, például dietetikustól, orvostól, vagy személyi edzőtől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top