Életmód

A mértéktartás a mi erényünk – a mértéktelenség a környezet hibája

Jó lenne, ha - akár újévi fogadalomként - minél többen megfogadnák a mértékletességet, és az önuralom gyakorlását, ha az alkoholról van szó. Ezek hiányára, a túlzott befolyásolhatóságra és a felelősség áthárítására mutatott rá ugyanis az a közelmúltban lezárult kutatássorozat, amely a magyar fiatal felnőttek feszültségoldó szokásait, ezen belül az alkoholfogyasztás gyakoriságát és hátterét vizsgálta.

A megkérdezettek túlnyomó többsége egészségkárosítónak vélte, és a társadalmi normák szerint károsnak minősíthető tevékenységek sorába helyezte az alkohol rendszeres, túlzásba vitt fogyasztását. Ezzel szemben az alkalmi, kis mennyiségű alkoholfogyasztást a megkérdezettek fele (46 százalék) egyáltalán nem tartotta károsnak.

A vizsgálatban résztvevő fiatal felnőttek alkoholfogyasztási szokásaik szempontjából három csoportba sorolhatók: 35 százalékuk legalább heti, 25 százalékuk havi rendszerességgel iszik alkoholt, a válaszadók mintegy 30 százaléka azonban ennél is ritkábban fogyaszt szeszesitalt. A közel 1500 fős mintán elvégzett online kutatás eredményeiből többek közt kiderült, hogy a válaszadók számára a mértékletesség határa az enyhén ittas állapot és a részegség között húzódik. A mértéktelenség határának ismeretében a válaszadók mintegy ötöde (18 százalékuk) nyilatkozott úgy, hogy esetenként mértéktelenül fogyaszt alkoholt.

A kutatás eredményei számos ellentmondásos motívumra, és rajtuk keresztül a felelősség áthárítására való hajlamra is rámutattak. Például tíz megkérdezettből kilencen azt állították, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás egyéni döntés eredménye, ezzel szemben a mértéktelenséget előidéző tényezők esetén a válaszadók saját példájukból kiindulva kiemelkedően magas (76 százalékos) arányban gondolták döntően, vagy legalábbis számottevően meghatározónak a társaság, vagy a buli hangulatát, míg a barátok ösztönző, bátorító magatartását 39 százalékuk tartotta jelentősnek. A mértéktelen alkoholfogyasztás okait általánosságban vizsgálva kiderült az is, hogy a válaszadók az önfegyelem, az önkontroll hiányát említik legnagyobb arányban (78 százalék), és csak ezt követően jelennek meg a családi, párkapcsolati problémák, az anyagi gondok, a munkahelyi stressz, mint tipizált okok. A kérdésekre adott válaszokban megfigyelhető tehát egyfajta hárítási mechanizmus, ugyanis amikor a válaszadók saját magukról referáltak, külső tényezőkre helyezték a hangsúlyt, miközben az általános véleményük kinyilvánításakor egyértelműen előtérbe helyezték az önfegyelem és az önkontroll hiányát.

Az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), egy nemzetközi sörgyártó cég, egy médiacsoport és egy rendezvényszervező iroda összefogásával létrejött, az alkoholfogyasztás megítélésével, a mértékletesség és a mértéktelenség szembeállításával, illetve az egyéni felelősség kérdésével foglalkozó felmérés eredményei ugyanakkor pozitívnak tekinthető tendenciákra is rámutattak. A kultúrált és felelősségteljes alkoholfogyasztást hangsúlyozó kampányoknak is köszönhetően például a fiatal felnőttek körében egyre markánsabban jelenik meg az a csoport, amely egyrészt a mértéktartó fogyasztást pártolja, másrészt nem hagyja figyelmen kívül a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásait sem. A kutatássorozat részletes eredményei a www.holahatar.hu oldalon találhatók meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top