A kelbimbónak nemcsak a formája hasonlít a káposztáéhoz, hanem az íze is. Még tél elején is szedhető a kertben, így az egyébként zöldségszegény hónapokban is friss, vitamindús terméshez juthatunk. Az apró gömböcskék rendkívül gazdagok C-vitaminban, rostban, B- és K-vitaminban és béta-karotinban, amely az egyik legerősebb antioxidáns. Folsav, kalcium, kálium, magnézium és foszfor is jelentős mennyiségben van benne, így remek tápláléka lehet a kismamáknak és a csontjaik egészségét féltőknek. Régebben emésztést serkentő hatást tualjdonítottak neki, de nemcsak emiatt fogyaszt, hanem azért is, mert nagyon kicsi az energiatartalma: 10 dkg kelbimbó mindössze 36 kalóriát tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, immunrendszert erősítő hatása sem elhanyagolható, de a koleszterinszintet is képes alacsonyan tartani.
Az ízetlen ételektől tartó fogyókúrázóknak karakteres íze miatt lehet a kedvence: nyersen és párolva is fogyasztható, de leves vagy főzelék is készülhet belőle. A fűszerek közül legjobb barátja a köménymag, a majoranna, a szerecsendió és a bors. A piacon vagy a zöldségesnél az élénk zöld színű, foltoktól, elszíneződésektől mentes szemeket érdemes választani. Hűtőben sajnos csak pár napig tárolható, de rövid előfőzés után lefagyasztható, s így mindig kéznél van.