1. Csicseriborsó: a hüvelyesek remek fehérjeforrások, és kiválóan alkalmasak arra, hogy gabonafélékkel és keményítőtartalmú élelmiszerekkel kombináljuk őket. Rengeteg rostot tartalmaznak, de vitaminjaik és ásványi anyagaik, valamint antioxidáns hatású összetevőik is kiváló hatással vannak a szervezetre. Egyes tanulmányok szerint a hüvelyesek rendszeres fogyasztása segít kordában tartani a cukorbetegséget, megelőzni a bélrendszer daganatait, és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
2. Kuszkusz: a mediterrán étrend alapvető hozzávalójának számítanak a finomítatlan gabonából készült ételek, amilyen például a kuszkusz. Az ilyen gabonaféléknek alacsonyabb a glikémiás indexük: lassabban emészted meg őket, így lassabban emelik a vércukorszintet, mint a finomított gabonából készülő ételek. Ráadásul a finomított változatoknál sokkal nagyobb a rosttartalmuk, de magnéziumból, és antioxidánsokból, például E-vitaminból is többet tartalmaznak. A teljes kiőrlésű gabonafélében gazdag étrend véd a szívbetegségek, a cukorbaj, és egyéb krónikus betegségek ellen.
3. Padlizsán: ezt a zöldséget általában semleges, minden mártáshoz illő ízéért, és hússzerű állagáért kedvelik, a zöldséges ételekben gyakorta “húspótlóként” szerepel. Bár más zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak nála, a padlizsán remek rost- és káliumforrás. A héjában egy klorogénsav nevű vegyület található, amely egyes kísérletek szerint vírusölő, és rákellenes tulajdonságokkal bír.