A tanulmányban részt vevő 146 túlsúlyos és elhízott emberből álló csoport egyik fele csökkentett szénhidráttartalmú, másik fele alacsonyabb zsírtartalmú diétát vezetett be, utóbbiak orlisztát-hatóanyagú szert is szedtek a fogyás elősegítésére. Kiderült, hogy a szénhidrátszegényen étkezők vérnyomására jobb hatással volt a diéta.
48 hét elteltével az első csoport tagjai átlagosan 9,5 százalékot vesztettek testsúlyukból, míg a második csoport tagjai 8,5 százalékot. Hasonló mértékben csökkent a két csoportban lévők koleszterinszintje is, ám a vérnyomást tekintve jobban jártak az alacsony szénhidráttartalmú diétával fogyók. Ezen csoport tagjainak mintegy 6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomás értéke (például a 130/80 számpárból az első érték) és 4,5 százalékkal a diasztolés értéke (a második szám). A gyógyszer segítségével, alacsony zsírtartalmú diétával fogyó emberek vérnyomása viszont lényegében változatlan maradt.
Az is kiderült a tanulmány során, hogy a diétás tanácsadásra rendszeresen járók – akik az órák legalább négyötödére elmentek – az átlagosnál többet fogytak, testsúlyuk mintegy 15 százalékát adták le.
A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című szaklap legfrissebb száma ismerteti.