Életmód

Amit az emésztőrendszerről tudni kell

Emésztőrendszerünk egészsége fontosabb, mint gondolná, mert...
  1. az emésztőrendszerünk nem megfelelő működéséből eredő kellemetlenségek hatással lehetnek a testi és szellemi teljesítményre egyaránt.
  2. emésztőrendszerünk nem megfelelő működése számos kellemetlenséggel járhat együtt,
  3. alapvető fontosságú a tápanyagok megfelelő minőségben és mennyiségben történő felvétele ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ha a szervezete nem kapja meg azt, amire szüksége van, az önt is korlátozhatja jó közérzetében és mindennapjaiban.

Tegyen Ön is emésztőrendszere egészségéért, mert ezzel sok kellemetlenséget előzhet meg!

Mi az emésztés?

Az emésztés folyamata során, az emésztőrendszerben, az elfogyasztott étel, ital tápanyagai – fehérjék, zsírok, szénhidrátok – lebomlanak, majd felszívódnak. A tápanyagok táplálják testünk sejtjeit, illetve szerepet játszanak az egészség megőrzését biztosító folyamatokban. Az elfogyasztott táplálék szükségtelen része a salakanyag, mintegy 40 óra múlva elhagyja a szervezetet.

Mi az emésztőrendszer, és mi a funkciója?

Az emésztőrendszer egyes tagjai a bevitt táplálékot tápanyagokká alakítják, valamint eltávolítják azokat az anyagokat, amelyekre a szervezetének nincs szüksége, vagy nem tud felhasználni. Ez ennyire egyszerű…! Az emésztőrendszert szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a máj, epe, hasnyálmirigy, valamint a bélrendszer alkotja.

Mi a tápanyag-áthaladási idő?

A tápanyag-áthaladási idő az az időtartam, amely az étel elfogyasztása, illetve a szervezetből történő kiürülése között telik el. Egy egészséges felnőtt esetében ez általában 12-40 óra, de persze mindenkinek megvan a maga egyéni ritmusa… A stressz, a testmozgás hiánya, a terhesség, az életkor, de leggyakrabban a helytelen étkezési szokások módosíthatják a tápanyag-áthaladási időt, és ez számos kellemetlenség okozója lehet.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top