Életmód

Szépülj kívül-belül olívával!

Az olívaolaj a mediterrán étrend kihagyhatatlan hozzávalója: többek közt épp neki köszönhetik az olasz, a spanyol és a görög ételek, hogy annyira egészségesnek tartják őket. A folyékony aranynak is nevezett olaj ugyanis számtalan területen támogatja a szervezetedet – de csak akkor, ha odafigyelsz a minőségére!

Az olívabogyókból préselt illatos, aromás olajat már az ókorban is előszeretettel fogyasztották a Földközi-tenger vidékén élő népek. Népszerűségéből máig sem vesztett: míg nálunk elsősorban napraforgóolajjal készülnek az ételek, a mediterrán országokban elvitathatatlan az olívaolaj elsősége. És lássuk be, igazuk van az olaszoknak, spanyoloknak, görögöknek: a növényi olajok közül messze a legegészségesebb az olívaolaj! Az sem véletlen, és nem is csak az arrafelé szokásos pozitív életszemléletnek köszönhető, hogy a mediterrán országokban sokkal ritkábban fordulnak elő a szívbetegségek, mint Európának ezen a részén.

Szépülj kívül belül olívával!

Hasznos zsírsavak

A titok az olívaolajban levő egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsav, az oleinsav, amely több kutatás szerint is csökkenti a szív- és érrendszeri kórok kialakulásának valószínűségét. A Bolognai Egyetem egyik vizsgálata például arra az eredményre jutott, hogy azok az emberek, akiknek a táplálkozásában a telítetlen zsírsavak közül az oleinsav aránya nagyobb, mint az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben előforduló arachidonsavé, valamint a linolénsavé (amely a napraforgó- és a kukoricaolajban található, és amelyből B6-vitamin hatására arachidonsav képződhet), azoknak a szív- és érrendszeri kórok kisebb veszélyével kell szembenézniük.

Az egészséges telítetlen zsírsavak visszafogják a szervezet gyulladásos folyamatait. Az olívaolajban megtalálható oleinsav az agyat is valósággal „megolajozza”: karbantartja az idegsejtek membránjait, így megelőzi a depressziót. Ennek tudatában érdemes elgondolkodni rajta: vajon tényleg csak a szikrázó napsütés az oka, hogy a mediterrán országok lakói általában a jókedvükről ismertek?

Az olívaolaj rengeteg antioxidánst is tartalmaz: E-vitamin és polifenol-tartalmának köszönhetően megvéd a szabad gyökök ártalmas hatásaitól. Egy másik erőteljes antioxidánsa, a szkvalén óvja a bőrt a külvilág támadásaitól, sőt egyes kutatások szerint a bőrrák bizonyos fajtáinak kockázatát is csökkenti. A szakértők szerint a legjobb, ha napi két kanál olívaolaj szerepel az étrendünkben – akár salátaöntetként, akár ételeink ízesítőjeként.

Vigyázz a minőségre!

Szépülj kívül belül olívával! Az azonban egyáltalán nem mindegy, melyik üveget veszed le a polcról az üzletben: olívaolaj és olívaolaj között ugyanis jelentős minőségbeli különbségek adódnak.

A legjobb minőségű olívaolaj az „extra szűz” kifejezést viseli büszkén a címkéjén. A préselésre váró olajbogyók közül ilyenkor minden szennyeződést gondosan eltávolítanak, és a leszedéstől számított 24 órán belül kipréselik őket – hagyományos, mechanikus módszerekkel. A hidegen préselt olajok préselése 27 °C-nál nem magasabb hőmérsékletű környezetben történik, és az olajhoz semmilyen adalékot, oldószert vagy tartósítószert nem adnak.

A szűz olívaolaj szintén közvetlenül az olívabogyók mechanikai sajtolásával, préselésével készül, ám a minősége gyengébb az extra szűzénél.

A legnagyobb hibát a sansa (lampante, pomace vagy orujo néven is kapható) olívaolaj vásárlásával ejtheted: ezt ugyanis a szűz olívaolaj előállításánál visszamaradt „olívapogácsák” felhasználásával állítják elő, az olajat vegyi és mechanikai úton finomítják, hogy csökkenjen a savassága és kellemetlen íze, szaga. Ehhez adnak hozzá 1 százaléknyi extra szűz vagy szűz olívaolajat, hogy ráírhassák a címkére: olívaolaj. Mivel a sansa olajokban csak 1 százaléknyi az olívaolaj-tartalom, nem érdemes tőle az egészségre gyakorolt jó hatást várni. Ez az olcsó, silány minőségű olaj a mediterrán országokban már piacra is alig kerül, itthon viszont a tájékozatlan, ám árérzékeny vevők még mindig sokat vásárolnak belőle: egyes felmérések szerint száz üveg eladott olívaolajból hatvan sansa, míg tőlünk délebbre mindössze kettő!

Mire használható még?

Szépülj kívül belül olívával! Az olívaolajat nem csak főzésre használhatod! A töredezett körmöket például érdemes 10 percre olívaolajba áztatni, majd kevés olajat belemasszírozni a kéz bőrébe és a körmökbe. Ha egy kis citromlevet is adsz az olajhoz, a sárgás elszíneződések is eltűnnek a körmödről.

A száraz, töredezett hajra olívaolajos pakolást tegyél: hajmosás előtt nedvesítsd be a hajad, kend be egy kis olívaolajjal, tekerd körbe törölközővel, majd 20-30 perc után moss hajat.

Az olívaolaj a legjobb természetes testápoló: kend a fürdés után még picit nedves bőrödre, vagy önts egy kis pohárral a fürdővizedbe (néhány csepp illóolajat is adhatsz hozzá). A dekoltázsodat ápold olívaolaj-pakolással: kend be olajjal, teríts rá műanyag fóliát, és pihenj le vele húsz percre. Két evőkanál tengeri só és ugyanennyi olívaolaj keveréke kiváló bőrradír.

Egy kanál olívaolaj lefekvés előtt a horkolást is megelőzi, mivel nem hagyja kiszáradni a torkot, de a szálkát is könnyebben húzhatod ki az ujjadból, ha előtte bekened langyos olívaolajjal.

Süthetsz is benne!
Sokan nem tudják, lehet-e sütni az extra szűz olívaolajban. Bizonyos hőfok felett a legtöbb növényi olajban káros anyagok képződhetnek: az olívaolajnál ez a hőfok körülbelül 200-220 °C, míg a napraforgóolajnál 170, a vajnál 132 °C. Magas oleinsav-tartalma miatt többszöri melegítés esetén sem törik meg, és az oxidációs melléktermékek képződése is elenyésző. Így sütésre is kiválóan alkalmas, túlmelegedni azonban semmiképp se hagyd!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top