A Közép-Amerikában őshonos növénytől általában tartanak a fogyókúrázók, mivel magas a zsiradéktartalma, egész pontosan 25 százalék. Őshazájának lakói „az erdő vajá”-nak nevezik a különleges ízű gyümölcsöt. Furcsa módon mégis segít a fogyásban, mivel olyan hatóanyag található benne, amely csökkenti az inzulinszintet – ezzel pedig segíti a szervezet zsírégető folyamatait. Húsa az ideg- és agysejteket látja el tápanyaggal, de a fehérjék feldolgozását és a vörös vértestek termelését is segíti, sőt, hozzájárul a menstruációs görcsök enyhítéséhez. Olaja rengeteg vitamint tartalmaz, többek között B, C, E és A-vitamin van benne. A szépségiparban a különösen száraz bőrfelületek táplálására használják. Bioboltokban kapható tiszta avokádóolaj is, ezzel a száraz sarkat, könyököt ápolhatjuk, de ekcéma ellen is beválik. Valósággal megfiatalítja a bőrt.
Az érett gyümölcsben sok a foszfor, a kálium, a kalcium, a vas, a magnézium és a foszfor. Az olaj telítetlen zsírsavai csökkentik a koleszterinszintet, és védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Zsírsavai és E-vitaminja fokozza a termékenységet, és elűzi a fáradtságot: talán nem véletlen, hogy évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon.