Életmód

Egzotikus csodaszer: Zsírt éget, fiatalít, és a vágyat is felébreszti

Az avokádó itthon még ritkán fogyasztott egzotikumnak számít, pedig érdemes lenne felvenni a kedvenceink listájára.

A Közép-Amerikában őshonos növénytől általában tartanak a fogyókúrázók, mivel magas a zsiradéktartalma, egész pontosan 25 százalék. Őshazájának lakói „az erdő vajá”-nak nevezik a különleges ízű gyümölcsöt. Furcsa módon mégis segít a fogyásban, mivel olyan hatóanyag található benne, amely csökkenti az inzulinszintet – ezzel pedig segíti a szervezet zsírégető folyamatait. Húsa az ideg- és agysejteket látja el tápanyaggal, de a fehérjék feldolgozását és a vörös vértestek termelését is segíti, sőt, hozzájárul a menstruációs görcsök enyhítéséhez. Olaja rengeteg vitamint tartalmaz, többek között B, C, E és A-vitamin van benne. A szépségiparban a különösen száraz bőrfelületek táplálására használják. Bioboltokban kapható tiszta avokádóolaj is, ezzel a száraz sarkat, könyököt ápolhatjuk, de ekcéma ellen is beválik. Valósággal megfiatalítja a bőrt.

Az érett gyümölcsben sok a foszfor, a kálium, a kalcium, a vas, a magnézium és a foszfor. Az olaj telítetlen zsírsavai csökkentik a koleszterinszintet, és védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Zsírsavai és E-vitaminja fokozza a termékenységet, és  elűzi a fáradtságot: talán nem véletlen, hogy évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top