nlc.hu
Életmód
Köhögsz, tüsszögsz, folyik az orrod? Nem biztos, hogy náthás vagy!

Köhögsz, tüsszögsz, folyik az orrod? Nem biztos, hogy náthás vagy!

Gyermekünk megfázásos tünetei allergiás reakcióra hasonlítanak, de azt gondolhatnánk, hogy ez nem lehetséges, hiszen télen a nyári kínzó polleneknek nyoma sincs. Mi okozhatja hát a panaszokat?

A alábbiakban bemutatunk néhány allergént, amelyek a hideg évszakokban is megkeseríthetik a gyerekek mindennapjait.

Azt gondoljuk, hogy télen megszabadulhatunk az allergiás tünetektől. Elmúlik a kínzó nehéz légzés vagy fulladás, viszkető torok vagy a szűnni nem akaró tüsszögés. Sokan azonban nem ilyen szerencsések. A visszatérő vagy épp egyre erősödő allergiás reakciók gyakran a minket körülvevő tárgyaknak, környezetnek vagy élőlényeknek köszönhetők.

A leggyakoribb allergén a házi por. Mivel a hűvös idő miatt több időt töltünk a lakásban, így nagyobb az esély arra, hogy az allergiás tünetek kiújulnak. Komoly problémát okoznak a poratkák is, amelyek például a függönyökben, vagy az ágyneműben élősködnek. Hosszú távon megoldást jelent, ha gyermekünk szobájából eltávolítjuk a padlószőnyeget és helyette parkettával, vagy kővel borítjuk a padlót és mellőzzünk minden porfogó apróságot. Emellett alapos és gyakori porszívózással, portörléssel vagy az ágynemű vasalásával a poratka kiirtható, így megelőzhető a probléma.

A hideg idő beköszöntével házi kedvenceink is több időt töltenek velünk a meleg lakásban, így a kisállatok szőre is gyakran vált ki allergiás reakciókat. Ebben az esetben lehetőleg ne érintkezzünk az állattal, de a legjobb, ha nem engedjük őket be a lakásba, és takarítással eltávolítjuk az apró, de annál kellemetlenebb panaszokat okozó szőrszálakat.

Problémát jelenthet a magas páratartalom is, amely kedvez a szintén gyakran allergiás reakciókat kiváltó penész kialakulásának vagy elszaporodásának. Ügyeljünk arra, hogy a fürdőszobát vagy a konyhai mosogatót mindig alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük. A hideg időjárás ne riasszon el minket: lehetőleg minden nap legalább fél órát tartózkodjunk a szabad levegőn.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top