Életmód

3 dolog, amiről biztosan nem gondolnád, hogy hízlal

Bármit teszel, egyre kerekebb vagy? Lehet, hogy valami olyasmi ragasztja rád a kilókat, amelyről nem is gondolnád, hogy szerepe van a testsúlyod alakulásában.

A házasság: bár az eskü szövegében nincs benne az „együtt hízunk jóban-rosszban”, a kutatások szerint a házasok általában gyorsabban szedik fel a felesleget, mint a szinglik. Ennek egyik oka, hogy a házasságban a nők igen gyakran adják fel korábbi, egészséges étkezési szokásaikat a többfogásos, családi ebédek, és a „férfiasabb” ételek kedvéért.

Mi a megoldás? A közös program mozi helyett lehet edzés is, a hét néhány napján pedig bátran készíts egészséges, zsírszegény ételt – az egész családnak hasznára fog válni!

A stessz: az  állandó feszültség emeli a testben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amely zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet, különösen a has régiójában. Ráadásul az étvágyadat is meghozza, elsősorban édes és zsíros ételekre vágysz ilyenkor.

Mi a megoldás? Ha stresszes helyzettel találod szemben magad, adj magadnak néhány perc szünetet. Sétálj öt percig, vagy csepegtess a párologtatóba egy kevés levendulaolajat, esetleg csak vegyél néhány mély lélegzetet, és gondolj valami szépre. Ez csökkenti a stesszhormonok szintjét.

A randi és a buli: ha ilyenkor túl sok alkoholt iszol, könnyen felszedhetsz egy kis „úszógumit” a derekadra. Egy kutatásból kiderül, hogy aki alkalmanként sok szeszes italt fogyaszt, annak a testén több a felesleg, mint aki rendszeresebben, de kevesebb alkoholt iszik,

Mi a megoldás? Ha alkoholról van szó, a kulcsszó a mértékletesség – napi egy pohárnál többet semmiképp ne fogyassz! Ha egyszer mégis kirúgnál a hámból, támaszkodj az orvosi kutatásokra: ezek szerint a borivók kevesebbet szednek fel, mint a töményet kedvelők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top