Életmód

Hadat üzen a gyermekkori elhízásnak az amerikai first lady

Elindította a gyerekkövérség elleni kampányát Michelle Obama, az amerikai first lady kedden; főleg az egészséges táplálkozás elveire és a sok testmozgás fontosságára akarja felhívni a szülők és a gyerekek figyelmét.

Mozogjunk! – ezt a címet adta országos kampányának Barack Obama elnök felesége, aki szakértők szerint népszerűsége révén sikert érhet el Amerika egyik legmakacsabb betegségének kezelésében.

“Akárcsak a legtöbb gyerek, én is szeretem a hamburgert, a sült krumplit, a fagylaltot és a süteményeket (…) nem olyan életmódról beszélünk, amely ezeket kizárja” – fogalmazott a first lady. Mint hozzátette, meg kell találni az egyensúlyt, hogy a gyerekek élvezzék az ételeket, de fussanak, mozogjanak és játsszanak is sokat.

A fehér házi eseményen Obama elnök arról beszélt, hogy ez a legsürgetőbb egészségügyi probléma Amerikában, javítani kell a gyerekek egészségén. Aláírta a gyerekkövérség elleni kormányzati munkacsoport megalakításáról szóló okmányt.

Az Egyesült Államokban minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, és többségük várhatóan az is marad egész életében. Obama közölte: az a cél, hogy egy nemzedék alatt meg lehessen oldani a problémát, hogy a ma születő amerikaiak egészséges testsúlyú felnőttekké váljanak. Utalt rá, hogy a kövérség olyan amerikai járvány, amelynek kezelésére már évtizedek óta történnek lépések, de ezek mind elégtelennek bizonyultak.

A Mozogjunk! jelszavú programnak négy fő eleme van: tájékoztatni kell a szülőket a helyes étkezésről és a testmozgás jelentőségéről; javítani kell az iskolai étkezés minőségén; az egészséges élelmiszereket elérhetőbbé kell tenni; végül nagyobb hangsúlyt kell helyezni a testmozgásra. A first lady Amerika-szerte olyan, “józanész-alapú” programok bevezetését szorgalmazza, amelyek hozzásegítik a gyerekeket az egészségesebb életmódhoz. A probléma súlyosságát érzékeltetve rámutatott: Amerikában évente 150 milliárd dollárt költenek kövérséggel kapcsolat betegségek gyógyítására.

A független Institute of Medicine már több tanulmányában rámutatott: az amerikaiaknak többet kell mozogniuk, kevesebb zsíros és cukros ételt kell fogyasztaniuk, több gyümölcsöt és zöldséget kell enniük, hogy leküzdjék a kövérséget.

A Betegségmegelőző Központ (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek 68 százaléka túlsúlyos, azok fele elhízott, 30-asnál nagyobb testtömegindexszel. A statisztikák szerint az amerikai népesség körében nagyjából 1980 óta tapasztalható vészes elhízás, azelőtt stabil volt a lakosság kövérségi mutatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top