Életmód

Drága a bio? Vásárolj ésszerűen!

Akkor se keseredj el, ha nem engedheted meg magadnak a biozöldségeket és -gyümölcsöket: ha átgondoltan vásárolsz, megoldhatod, hogy egészséges legyél, és ne ürüljön ki a pénztárcád.

A biozöldségeknek és -gyümölcsöknek számos előnyük van: nem kell tartani tőle, hogy vegyszermaradványokat tartalmaznak, sőt, egyesek szerint még az ízük is jobb. Emellett azonban van egy óriási hátrányuk: viszonylag drágák.

Ám a nagyüzemi termelésben termett zöldségek és gyümölcsök esetén is csökkentheted annak kockázatát, hogy műtrágyák és növényvédő szerek maradványai kerülnek a szervezetedbe, ha alaposan megmosod, esetleg meg is hámozod őket. Jó megoldás az is, ha nyáron bespájzolsz a biopiacon az ekkor viszonylag olcsó szezonális gyümölcsökből, és lefagyasztod a felesleget, vagy keresel a helyi piacon egy megbízható őstermelőt, és tőle veszed a család zöldség- és gyümölcsadagját. Ráadásul nem is kell feltétlenül mindenből biót venned: elég, ha azokból a zöldségekből veszel organikus gazdálkodásban termettet, amelyek hajlamosak magukba szívni a földbe került vegyszereket – ilyen például a répa és a krumpli. Ha szívesen ízesíted reszelt citromhéjjal a süteményt, akkor a biocitromra is szánd rá a pénzt, mivel a „normál” citromnak igen sok vegyszer lehet a héján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top