1. Brokkoli
A brokkoli és a többi keresztesvirágú (káposzta, karfiol, kelbimbó) fogyasztása szinte az összes életet fenyegető betegség (hogy csak a legsúlyosabbakat említsük: a rák és a szívbetegségek) megelőzésében segít. Az amerikai Johns Hopkins egyetem egyik kutatása szerint heti négy adag belőlük már 26 százalékkal csökkenti az ezekben a betegségekben való elhalálozás veszélyét. A legjobb, ha párolva csemegézed őket.
2. Paradicsom
A paradicsom kiváló forrása a likopin nevű antioxidánsnak, amely szintén a szívbetegségektől és a daganatoktól óv. Az egyetlen probléma vele, hogy általában kész (cukros) paradicsommártás, vagy a szendvicsbe tett egyetlen vékony szelet formájában esszük. Próbáld ki az otthon készített tésztaszószt, vagy a sütőben sült, töltött paradicsomot!
3. Fokhagyma
A fokhagyma valóságos szupersztár az egészséges zöldségek között. Több mint 70 aktív hatóanyagot tartalmaz, például az allicint, amely egyes vizsgálatok szerint a magas vérnyomás drasztikus csökkentésére is képes. A rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a petefészekrák, a bélrendszeri daganatok és egyéb daganatos betegségek kockázatát. Az allicin ráadásul a baktériumokat és a vírusokat is pusztítja: több vizsgálat is igazolta már, hogy aki szereti a fokhagymát, azt kevésbé fenyegeti a nátha és az influenza. Egy argentin kutatásból pedig az derül ki, hogy a fokhagyma egészségvédő hatóanyagaiból akkor marad a legtöbb, ha az összezúzott gerezdeket felforrósítás előtt 30 percig állni hagyod.