nlc.hu
Életmód
Mit árul el a melltartóméreted?

Mit árul el a melltartóméreted?

Mit árul el a melltartóméreted, az ujjaid hossza, vagy a szaglásod élessége? 3 meglepő jelzés a testedtől.

Melltartóméret: a D-kosár a cukorbetegségre való hajlamra is figyelmeztethet. Egy kanadai kutatás szerint ugyanis a 20 évesen D vagy annál nagyobb kosármérettel büszkélkedő hölgyeknek másfélszer akkora esélyük volt a 2-es típusú cukorbetegségre, mint az A-kosarasoknak, függetlenül az elhízásra, a diétázásra, a dohányzásra és a családi kórtörténetre vonatkozó adatoktól. Könnyen lehet, hogy a női mell zsírszövete  érzékeny azokra a hormonális változásokra, amelyek a cukorbetegséget is kiváltó inzulinrezisztencia kialakulását is befolyásolják.

Előzd meg: az edzéseidnek legyenek nagy intenzitású részei is. Egy tanulmány szerint azoknak, akik 4 percenként összesen 6 darab, 30 másodperes sprintet iktattak a szobakerékpáros edzésprogramjukba, 6 edzés után csaknem 25 százalékkal javult a cukor feldolgozására való képességük – ez pedig elég a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Az ujjak hossza: azoknál a nőknél, akiknek a mutatóujja rövidebb, mint a gyűrűsujjuk, magasabb a térdízület gyulladásának kockázata – mutatta ki egy 2008-as vizsgálat. Ez az ujjhosszúság ugyanis elsősorban a férfiakra jellemző, így a szervezet alacsony ösztrogénszintjére utalhat, ami szerepet játszhat az oszteoartritisz kialakulásában.

Előzd meg: erősítsd a térd körüli izmaidat. Ülésben egyenesítsd ki a lábaidat úgy, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. Tartsd így őket 5-10 másodpercig, majd tedd le, és ismételd meg a gyakorlatot tízszer.

A szaglás élessége: azoknál az idősebb felnőtteknél, akik nem ismerték fel a banán, a citrom, a fahéj illatát  és egyéb jellegzetes aromákat, ötször nagyobb volt a kockázata a Parkinson-kór 4 éven belüli kialakulásának – erre a következtetésre jutott egy 2008-as neurológiai kutatás. A tudósok ezt azzal indokolják, hogy a Parkinson-kór a szaglásért felelős agyi területeket károsítja először – a betegség diagnózisa előtt 2-7 évvel.

Előzd meg: szedj omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítőket, mivel  ez növeli az agy ellenállását a Parkinson-kórért felelős vegyületekkel szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top