1. nap: igyál zöld teát!
Tele van antioxidánssal, csökkenti a koleszterinszintet, sőt, a magas vérnyomást is. Ha termoszban magaddal viszed a munkahelyedre, akár egész nap kortyolgathatod.
2. nap: nézd meg a címkéket!
…és keresd az egészséges zsírokat. A zsiradékok mennyisége ne haladja meg a napi kalóriamennyiség 30 százalékát, és törekedj az egyszeresen (pl. olívaolaj, diófélék, avokádó) vagy többszörösen telítetlen (lazac, lenolaj, dió) zsírsavak fogyasztására. Korlátozd a telített zsírsavak (állati zsírok) fogyasztását, és kerüld a transzzsírokat (hidrogénezett növényi olajok a sütikben, pékárukban). Ezek ugyanis növelik a káros LDL koleszterin szintjét.
3. nap: főzz olaszul!
Használj minél több extra szűz olívaolajat, amely tele van antioxidánsokkal, csökkenti a káros, és növeli a „jó” koleszterin szintjét a vérben. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt.
4. nap: aludj eleget!
Minden plusz óra, amit az átlagos mennyiségen felül alvással töltesz, 33 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kialvatlanság viszont növeli a szervezetben a gyulladáskeltő stresszhormonok szintjét.
5. nap: egyél több rostot!
Több vizsgálat is igazolta, hogy minél több rostot eszel, annál kisebb a szívroham veszélye. Igyekezz megszeretni a teljes kiőrlésű pékárukat és a hüvelyeseket: a cél napi 25-30 gramm rost.
6. nap: fogyassz több halat!
A húsfélék telített zsírsavai nem használnak az ereidnek, a tengeri halak viszont tele vannak egészséges omega-3 zsírsavakkal. Heti egy tányér halétel akár 52 százalékkal is csökkentheti a szívroham veszélyét!
7. nap: indítsd a reggelt gyümölcslével!
A narancslé folsavat tartalmaz, amely képes a szervezetben csökkenteni a homocisztein szintjét – ez az aminosav kapcsolatban áll a magasabb szívroham-kockázattal. A szőlőlé antioxidáns hatású flavonoidokkal és resveratrollal tölt fel. Válaszd a 100 százalékos, vagy még inkább a frissen facsart leveket!