Életmód

30 vega sztár – és mind magyar!

Biztosan tudtad, hogy Brad Pitt, Richard Gere vagy Pamela Anderson nem eszik húst, de gondoltad volna, hogy hazánkban is sok ismert embert beszippantott a vegaság eszméje? Eláruljuk, kik ők!
30 vega sztár - és mind magyar!Gyilkos böjt?
Amikor a méregtelenítés nagy bajt csinál »

Felnőttkorukra, érett fejjel sokan döntenek úgy, hogy megváltoztatják étkezési szokásaikat, tudatosabban táplálkoznak, és köszönik szépen, de nem kérnek a húsból. Napjainkban még mindig terjed a vegaság eszméje, és idehaza is egyre többen teszik le a voksukat a húsmentes étkezés mellett.

Így tett 30 ismert magyar ember is:


1. Ábel Anita
színésznő

2. Ádok Zoli énekes

3. Benkő Dániel lant- és gitárművész

4. Bódi Sylvi modell

5. Eszményi Viktória énekesnő

6. Geszler Dorottya műsorvezető, pilatesoktató
Dorottya korábban sem volt az a kimondott húsevő típus, a lazacot viszont a mai napig nagyon szereti.
„A lányom születése után, úgy 13-14 évvel ezelőtt elérkezett az a pont, amikor úgy éreztem, hogy már egyáltalán nem kívánom a húsokat, és elhatároztam, hogy nem is eszem többet – meséli a műsorvezető, pilatesoktató. – Ez számomra nem jelentett sem önmegtartóztatást, sem lemondást, csak így döntöttem, és a környezetem is jól tolerálta. A hús halmazállapotával valamiért nem tudok megbarátkozni, nem bírom az állagát, úgyhogy a pótlására, helyettesítésére sem törekszem, nem eszem tofuburgert vagy szejtánpörköltet, mert amúgy sem szeretem. Lehet, hogy olykor egyoldalúnak tűnik a táplálkozásom, mert csak azt eszem, amit szeretek, de én így érzem jól magam a bőrömben! A halak viszont nélkülözhetetlenek az étrendemben, a kedvencem a lazac és a tintahal, amelyet változatos módon, könnyű köretekkel készítek.”

7. Hegedűs D. Géza színész, rendező

8. Hevesi Tamás énekes

9. Illényi Katica hegedűművész, énekes

10. Karafiáth Orsolya költőnő

11. Katona Klári énekesnő

12. Keleti Györgyi modell

13. Kowalsky, a Kowalsky meg a Vega együttes énekese

14. Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó

15. Laár András humorista, költő, zeneszerző

16. Lang Györgyi énekesnő

17. Lukács László, a Tankcsapda frontembere

18. Mester Tamás énekes, dalszerző

19. Németh Kristóf színész
A népszerű színész gyerekként sem rajongott a húsokért, ha elé tették, így nem volt más választása, megette. Önként sosem kért belőle, csak a nagymamája által készített, csodálatosan ízletes rántott húst szerette igazán.

Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub
Fotó: Sanoma archív/RTL Klub Sajtóklub

„Lehettem vagy 13-14 éves, amikor szerepet kaptam Szántó Erika rendezőnő filmjében, és emiatt egy időre magántanuló lettem az iskolában. Ez azt jelentette, hogy minden tantárgyból külön le kellett vizsgáznom – idézi fel a múltat és vegaságának kezdetét Németh Kristóf. – Az orosz nyelv korrepetálására egy idős tanárnőt kértünk fel az iskolából. Ő volt Angyalka néni, egy hihetetlenül jó humorú, kedves, mégis vagány nő, akiről a korrepetálások alatt kiderült, hogy ezoterikus és természetgyógyászati módszerekkel is foglalkozik. Mondanom sem kell, hogy az oroszórák hamar átcsaptak tartalmas magánbeszélgetésbe, és számomra kinyílt a világ. Angyalka nénitől rengeteg kultúrtörténeti dolgot megtudtam az egészséges életmódról vagy a vegetarianizmusról (ami a nyolcvanas években nem volt szokványos dolog!).  Rácsodálkoztam, hogy én már lényegében így élek egy ideje, csak éppen nem tudtam, hogy vegetáriánus vagyok. Úgyhogy egy nap a korrepetálás után hazamentem, és közöltem a szüleimmel is ezt a tényt. Ők rendkívüli emberek, mindig hagytak dönteni, de előtte még azért átbeszéltük ezt a dolgot. Onnantól kezdve édesanyám mindig kétfelé főzött! Azóta vagyok én laktovegetáriánus. Döntésemnek nem elvi, hanem sokkal inkább ízlésbeli alapja volt. Rengeteg változatos étel készíthető el hús nélkül, rakott egytálételek, fasírtok zöldségből, gabonából, szejtánból, úgyhogy nem kell lemondani semmiről. Ha együtt eszem a barátaimmal, sokszor megkívánják azt, ami az én tányéromon van!”

20. Pikali Gerda színésznő

21. Pirner Alma fotómodell

22. Pitti Katalin opera-énekesnő

23. Pokrivtsák Mónika műsorvezető

24. Révész Sándor, a Piramis rockegyüttes énekes-zenésze

25. Schirilla György reflexológus (minden évben átússza a jeges Dunát)

26. Steiner Kristóf műsorvezető, újságíró

Fotó: Sanoma Archív/Tóth Beáta
Fotó: Sanoma archív/Tóth Beáta

27. Sütő Enikő modell, jogász
Először kiváncsiságból hagyta el táplálkozásából a húsokat. Nem volt különösebb oka, egyszerűen csak meg akarta tapasztalni, hogy milyen lehet hús nélkül, bár a húsevés mindig is az elmúlásra – és egy kicsit a halálra is – emlékeztette.

„Először csak suttyomban voltam vega, mert úgy éreztem, hogy a környezetemet irritálom vele – meséli Sütő Enikő. – Ha vendégségben voltam, félrekapartam a tányéromról a húst, és több köretet, salátát ettem. Sohasem erőltettem másokra, de elkezdtek követni, kérdezgetni. Ez arra ösztönzött, hogy tudatosabban járjak utána annak, hogy mit egyek, hogy ne alakuljon ki ásványhiány. Ez számomra afféle spirituális út, szellemi tisztulás következménye volt, amit Váradi Tibor előadásait hallgatva, Rudolf Steiner tanulmányait olvasva mélyítettem el magamban.
Nem követek semmilyen táplálkozási irányzatot, arra törekszem, hogy az étrendem fele nyers ételből álljon, minél több gabona, zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra. A hús nélküli élet jótékony hatását érzem a szervezetemen: a korábbi bőrhibáim rendbe jöttek, jó a közérzetem, legutóbb pedig csináltattam egy komplett vérképet is, ami közel tíz év vegaság után nem mutatott ki hiányállapotot – a szkeptikus orvosok legnagyobb megdöbbenésére.”

28. Szőnyi Levente és Laki Dóra salsavilágbajnokok

29. Ungár Anikó bűvész, előadóművész

30. Vadon János műsorvezető
A Class FM műsorvezetője is bizonyos szellemi érési folyamatnak tudja be, hogy annak idején lemondott a húsevésről.

Fotó: Sanoma Archív/RTLKlub Sajtóklub
Fotó: Sanoma archív/RTL Klub Sajtóklub

„Vidékről származó család vagyunk, kertvárosban lakunk, gyerekkoromban tyúkokat is tartottunk, és gyakran kaptunk meghívásokat a rokonoktól disznótorokra. Gyerekfejjel még nem sokkolt a böllérkés elől visítva menekülő sertés látványa, de ma már az is feldúl, ha például a szupermarketek hatalmas akváriumait látom, ahol fulladozva nyomják össze egymást az eladásra szánt halak. Segítette a döntésemet az is, hogy a feleségem már a megismerkedésünk idején vonzódott az indiai kultúrához, és ennek hatására engem megelőzve mondott le a húsevésről. Amikor összeköltöztük, bennem is megérett az elhatározás a váltásra. Lakto-ovo vegetáriánus lettem, semmilyen élőlényből származó húst vagy halat nem eszem, de tojást és tejtermékeket igen. Ha provokálni akarnak, akkor meg szokták tőlem kérdezni, hogy mi a helyzet a növényekkel, hiszen azok is élőlények. Ez igaz, de más tudati szinten léteznek, mint az állatok, amelyeknek nyilvánvaló érzelmi reakcióik vannak! Tíz éve hagytam el a húst, és én magam is változatos, akár indiai, kínai vagy éppen magyaros ízvilágú ételeket készítek, de mégsem mondom, hogy könnyű az elhatározásomat betartani… Mind a mai napig vannak olyan ételek, amelyeknek az ízét nem tudom kiverni a fejemből (főleg a sült húsokét), és még mindig érzem a számban az ízüket! A kezdeti időkben a szüleimnek is voltak próbálkozásaik. Édesapám – konzervatív ember lévén – a vegetáriánusságomból valamilyen betegségre következtetett, amelyet kúrálni akarok, édesanyám pedig olykor-olykor belefőzött egy kis csontot a levesbe, »csak az íze kedvéért«. Aztán sikerült vele is megértetni, hogy ezt sem lehet!
A saját értékrendünket azonban nem szabad rákényszerítenünk senkire! Ezért van az is, hogy mi a feleségemmel nem eszünk húst, de a lányunknak meghagyjuk a szabad döntés lehetőségét ebben a kérdésben.”

Húsmentes irányzatok

• A húsmentes táplálkozás szigorúbb változata az úgynevezett vegán irányzat, amelynek követői kizárólag csak növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, azaz zöldséget, gyümölcsöt, és azt is többnyire nyersen.

• A lakto-ovo vegetáriánusok kihagyják étrendjükből a húst, de tejet, tejterméket és tojást is fogyasztanak.

• A laktovegák a hús mellett a tojást hagyják el az étrendjükből, az ovovegetáriánusok viszont a gabonák, gyümölcsök, zöldségek mellett bevonják táplálkozásukba a tojást, de a tejet és a tejterméket nem.

• Másik irányzata a fruitarianizmus, amelyben csak gyümölcsöt, dióféléket, magvakat és egyéb növényi termékeket fogyasztanak, amelyeket a növény megsértése nélkül lehet begyűjteni.

• A nyersveganizmus hívei kizárólag friss és nyers gyümölcsöt, dióféléket, magvakat és zöldséget fogyasztanak.

Amerikában már megmutatkoztak az enyhülés jelei is, a növények csökkenő tápértéke miatt a vegetáriánusság egyes irányzatai nem zárják ki a hal, a rák, a kagyló vagy akár a szárnyasok fogyasztását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top