Életmód

Gyorsítja az anyagcserét és a bőrödet is óvja, mi az?

A vörös lencse az ázsiai konyha egyik kedvenc alapanyaga - különösen Indiában szeretik. Itthon sajnos kevesen főznek belőle, pedig sokkal gyorsabban elkészíthető, mint a hagyományos lencse, és hasznos tápanyagokban is nagyon gazdag.

A jól ismert barna lencsével ellentétben ezt a lencsefajtát nem kell főzés előtt beáztatni, pár perc alatt szinte pépesre fő – épp ezért krémlevesek, főzelékek alapanyagául a legjobb használni. Remekül házasítható a fűszerekkel, a curry különösen jól illik hozzá. Főzés közben sajnos elveszti tetszetős színét, főzelékként már a színe és az íze is leginkább a sárgaborsóhoz hasonló.

A vegetáriánusok étrendjének egyik alappillére, mivel rendkívül magas az energia-, fehérje- és rosttartalma. Kis mennyiségben is rendkívül laktató, így magas energiatartalma ellenére fogyókúrás eledel – egy kis tányérnyitól órákra eltelsz, ráadásul az anyagcserédet is gyorsítja.

100 gramm lencsével egy egészséges felnőtt napi folsavszükségletének 90 százaléka fedezhető. A-vitamin tartalma miatt a szem, a bőr és a nyálkahártyák barátja. Káliumot, vasat, cinket is tartalmaz. Fitinsav nevű bioaktív anyaga antioxidáns hatású, de nagyobb mennyiségben csökkenti a kalcium felszívódását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top