Piros: a piros ételekben rengeteg van a likopin nevű antioxidnásból, amely többek között a prosztata- és a mellrák megelőzésében segít.
Mit válassz? A paradicsom és a görögdinnye mellett próbáld ki a vörös húsú grapefruitot, és a piros színű paprikát is.
Narancs: a narancsszínű ételek ragyogó árnyalatát az alfa- és a béta-karotin adja, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin a szem, a bőr, a csontok és az immunrendszer egészségét védi, míg elővitaminjai hatásos antioxidánsként működnek.
Mit válassz? Kóstold meg a sárgabarackot, a sárgadinnyét, a sárgarépát, a mangót, a narancsot, a sütőtököt, az édesburgonyát és a mandarint.
Sárga és zöld: számos sárga és zöld növény, különösen a zöld, leveles zöldségek kiváló forrása a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek a szem barátai – segítenek kivédeni az időskori sárgafolt-elfajulást. A leveles zöldségek ezen kívül béta-karotinban is gazdagok.
Mit válassz? Jó választás a kukorica, a fejes saláta vagy a viszonylag keveset használt, ám értékes mángold.
Sötétzöld: a káposztafélék izotiocianát-tartalma serkenti a méregtelenítést vezénylő enzimek működését, így a daganatos betegségek kivédésében lehet segítségedre.
Mit válassz? Főzz brokkolit, kelbimbót, karfiolt, kelkáposztát.
Kék, lila és bordó: a kék, lila és bordó gyümölcsök rengeteg antocianint és proantocianint tartalmaznak – ezeket az antioxidánsokat a szív és az agy tökéletes működésének támogatásával hozták összefüggésbe a kutatások.
Mit válassz? Egyél áfonyát, szilvát, padlizsánt, vörös szőlőt, retket, málnát, epret.