Életmód

Ha magas a vérnyomásod, méresd meg a vércukorszintedet is!

Az utóbbi időben az orvosok felfigyeltek rá, hogy bizonyos betegségek kéz a kézben járnak más kórokkal. A jelenség oka egyelőre nem tisztázott, de jól teszed, ha odafigyelsz!

Az orvosok régóta tudják, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakran jelenik meg együtt, különösen az elhízott betegeket fenyegeti az átlagosnál nagyobb veszély. Egy új kutatás, amely 10 évig figyelte 38 000 középkorú nő egészségi állapotát, azonban arra derített fényt, hogy a folyamatosan magas vérnyomás a testtömegindextől függetlenül a duplájára növeli a cukorbetegség kockázatát. Ráadásul a diabétesz veszélye akkor is nő, ha az idő múlásával együtt növekszik az illető vérnyomása, még akkor is, ha az érték nem minősül magasnak.

Az amerikai Harvard Egyetemen készült tanulmány szerzője, David Conen szerint a két betegség oka valószínűleg közös: a kutató a szervezet gyulladásos állapotát, illetve a vérerek falának elégtelen működését okolja. Ez utóbbi esetben ugyanis az erek fala átengedi a vérsejteket a környező szövetekbe, és ez károsítja az erek körüli területet.

Védd magad: ha magas a vérnyomásod, méresd meg a vércukorszintedet. A cukorbetegség kialakulásának kockázatát életmódbeli változtatásokkal is csökkentheted: sportolj, igyekezz leadni a felesleget, ne cigarettázz, és főzz kevés sóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top