Életmód

A szex végre nem a félelemmel egyenlő

Május 9-én férfiak és nők ünneplik egy sorsfordító esemény 50 éves évfordulóját: fél évszázada történt, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatala (FDA) jóváhagyta a fogamzásgátló tablettát.
Olvasd el ezt is! 9 fontos kérdés és válasz a fogamzásgátló tablettáról  »

Az FDA 1960. május 9-én jelentette be, hogy az Enovid, a korábban éveken át menstruációs rendellenességek kezelésére használt vényköteles gyógyszer szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerként biztonságos, így egyetlen tollvonással sok millió nő számára biztosították a választás szabadságát, ami azelőtt elképzelhetetlen volt számukra. Az angol nyelven nemes egyszerűséggel csak „the pill” (pirula) néven elhíresült gyógyszernek köszönhetően a nők eldönthették, mikor és hány gyermeket szeretnének, és ez az egyszerű választási lehetőség gyökeresen megváltoztatta az életüket.

„A pirulának köszönhetően nem kellett aggódni amiatt, hogy teherbe esel, nyugodtan járhattál egyetemre, lediplomázhattál, és az egyetem után belekezdhettél valamibe, amiben kamatoztathattad a megtanultakat” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Susan K. A valódi neve elhallgatását kérő Susan az 1970-es években szerezte meg diplomáját, majd 32 évesen szülte első gyermekét.

A szex végre nem a félelemmel egyenlő

Az igazi egyenlőség

A pirula megjelenése előtt a nem kívánt terhesség jelentette a legnagyobb akadályt a fiatal nők számára a továbbtanulásban, illetve a diplomaszerzésben – erősíti meg Priscilla Murolo is, a New York-i Sarah Lawrence Főiskola női történelem tárgyú graduális programjának vezetője. „Az amerikai főiskolákon a 60-as években az volt a leggyakoribb oka, hogy a nők diploma előtt kimaradtak az iskolából, hogy teherbe estek” – állítja.

Az 1960-as évek közepétől azonban sok amerikai egyetem ajánlott fogamzásgátló receptet a hallgatóknak: „A pirulának köszönhetően tehát lehetővé vált az iskola befejezése.”
Napjainkban több amerikai nő rendelkezik felsőfokú képesítéssel, mint férfi, ami éles ellentétben áll azzal a korszakkal, amikor az FDA jóváhagyta a pirulát. Akkor még ugyanis az amerikai népesség 3 százalékának, akik a főiskolai diplomán felüli végzettséget teljesítettek, csupán egynegyede volt nő.

A fogamzásgátló nemcsak abban hozott változást, meddig jutottak el a nők az oktatásban, hanem a szexualitást is fenekestül felforgatta. „Egyszerűen be lehetett dobni a pirulát reggel, és már el is felejtetted. Lehetségessé vált az alkalmi szex” – számol be Murolo.

A szex végre nem a félelemmel egyenlő

„Akár házas, akár egyedülálló volt valaki, a fogamzásgátló tablettával a mindkét fél vágyán alapuló szexuális kapcsolat vált lehetővé, nem azon kellett aggódni, hogy teherbe esik, vagy sem – véli Frances Kissling, az érdek-képviseleti szervezet munkatársa. – A nők termékenységének szabályozása így egyenlőséghez is vezetett a munkahelyen, a családban és az oktatásban, sőt magában a szexuális kapcsolatban is.”

A döntés a nők kezébe került

És még nem beszéltünk a tablettának a nők egészségére gyakorolt pozitív hatásáról azzal, hogy lehetővé tette számukra annak szabályozását, hány gyermekük szülessen.
„Amellett, hogy néhány nő belehal a szülésbe, a két-, három-, négygyermekes édesanya fizikai egészségi állapota egy nyolc-, kilenc-, tízgyerekes anyához képest egész életében sokkal jobb lesz annak köszönhetően, hogy képes szabályozni termékenységét” – véli Kissling.

Ráadásul idén a fogamzásgátló tabletta évfordulója érdekes véletlen folytán az amerikai anyák napjára esik. „Nem is lehetne szebben ünnepelni az anyaságot, mint azzal, hogy megünnepeljük a szándékos anyaságot – nyilatkozta Terry O’Neill, a Nők Országos Szervezetének elnöke. – Büszkék lehetünk arra, hogy a nőknek joguk van dönteni arról, hogy szeretnének-e anyák lenni.”

Magyarországra viszont sok késéssel, 1968-ban kezdtek forgalmazni először szájon át szedhető fogamzásgátlót. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top