Életmód

Elég a házimunka a fittséghez?

"Szaladgálok én eleget a gyerekek után" - hallhatjuk sokszor, ha szóba kerül a rendszeres mozgás. De vajon elég a kicsik terelgetése és a házimunka ahhoz, hogy fitt maradj?

A szakértők szerint sajnos nem elég a fittség megőrzéséhez a még oly kimerítő házimunka sem. Bár az olyan feladatok, mint a porszívózás vagy a felmosás megemelik a pulzusszámot, és legalább 10 percig magasabb szinten is tartják, ennyi terhelés nem elegendő a hosszú távú fittséghez.

Ha nincs túl sok időd a sportra, válassz egy olyan 20 perces edzésprogramot, amelyben kardioedzés és erősítés is szerepel. Sétálj, kocogj, lépcsőzz vagy járj helyben 2 percig, majd végezz 1 percig erősítő gyakorlatokat, például fekvőtámaszokat, felüléseket, guggolásokat, majd folytasd újra 2 perc sétával, futással, lépcsőzéssel.

Az ilyen, köredzés-szerű programok a kutatások szerint még az edzés után egy órával is segítenek égetni a zsírt, mivel magasabb fokozatba kapcsolják az anyagcserét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top