Életmód

Könnyebb felszedni, mint leadni

Vajon csak a képzeletünk játszik velünk, amikor úgy érezzük, hogy sokkal könnyebb néhány kilót felszedni, mint ugyanennyit leadni?

Sajnos nem: valóban így van, különösen, ha már túl vagyunk egy bizonyos koron. Egy 2008-as tanulmány szerint, amely a Nature című folyóiratban jelent meg, a zsírsejtek száma egész felnőtt korunkban ugyanannyi marad, akár vékonyak vagyunk, akár elhízottak.

Amikor életünkben először felszedünk néhány kilót, a testünk több zsírsejtet hoz létre a zsír tárolásához. Amikor lefogyunk, ezek a zsírsejtek összeesnek, mint a leeresztett lufik. Így amikor újból felszedünk néhány kilót, a zsírsejtek már ott vannak, és csak arra várnak, hogy újból feltöltődhessenek zsírral. Ez a feltöltődés szinte alig vesz igénybe időt, épp úgy, ahogyan mi is percek alatt el tudunk tüntetni több ezer kalóriát. Ahhoz azonban, hogy a felszedett zsírt „megmozdítsuk”, hosszú órákat kell edzeni, és hosszabb ideig vissza kell fogni a felvett kalóriamennyiségét. A test ugyanis lassanként használja el energiaforrásként a már eltárolt zsírmennyiséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top