Életmód

Érdemes üres gyomorral edzeni?

Egy közkeletű vélekedés szerint, ha üres gyomorral mész edzeni, akkor több kalóriát éget a szervezeted. Vajon igaz ez?

Igen, de ne várj csodát a módszertől. Amikor sportolsz, a tested az elfogyasztott szénhidrátokat, illetve a testeden elraktározott zsírt használja energiaforrásként – ezért segít a mozgás a fogyásban. Egyes kutatások szerint, ha üres gyomorral mész edzeni, a szervezet valamennyivel több zsírból származó kalóriát éget, mint ha egy-két órával evés után mozognál: ez logikus, hiszen nem fogyasztasz előtte szénhidrátot. Ám a kutatások azt is kimutatták, hogy az edzés során elégetett összkalória-mennyiség nagyjából ugyanannyi mindkét esetben. Azt egyelőre a kutatók sem tudják, hogy ha a zsírból származó kalóriákból több ég el, az befolyásolhatja-e a komolyabban a fogyást.

Ám az éhgyomorra való edzésnek van egy komoly hátránya: könnyen lehet, hogy hamarabb elfáradsz, mert nem töltötted fel üzemanyaggal a szervezetedet. Ha pedig ez a helyzet, összességében kevesebb kalóriától szabadulsz meg, mintha étkezés után 1-2 órával edzettél volna, vagyis rosszabbul jársz. A legjobb, ha edzés előtt egy-két órával eszel egy banánt, vagy egy teljes kiőrlésű zsemléből készült sajtos szendvicset, így még a közérzeted is sokkal jobb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top