Életmód

Állandóan fáradt vagy? Változtass az étkezéseden!

Reggelente nehezedre esik kikelni az ágyból, és sokszor kedvetlennek érzed magad? Ha a rosszkedv nem múlik és hónapokon át tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtad, fontos komolyan venni a panaszokat. A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz.

A krónikus fáradtság szindróma

Krónikus fáradtságot több súlyos betegség is okozhat. Tartós, vagyis hat hónaptól egy évig, vagy tovább tartó fáradtság oka lehet többek közt vérszegénység, pajzsmirigy betegség, vagy daganatos elváltozás is. Ha egyéb szervi eltérést a vizsgálatok nem mutatnak a kezelés a legtöbb esetben a tünetek megszüntetésére, vagy javítására irányul. A hagyományos gyógykezelés mellett gyakori a gyógynövényeket tartalmazó készítmények használata is, melyek segítségével a páciensek a folytonos fáradtság érzet csökkentésére, a rövid távú memória javítására, a depresszió és különböző, fej-, torok-, és izomfájdalmak csillapítására törekednek. Az átmeneti enyhülést kínáló terápiák azonban a legtöbb esetben nem járnak sikerrel, a betegek többségénél – elegendő alvás ellenére – a mindennapi teendők végrehajtása is extrém fáradtságot okoz.

Kortól független tünetek

A Genesis Diagnostics által megjelentetett IgG Food Intolerance Case Studies kiadványban érdekes leírást olvashatunk egy húszas éveiben járó fiatalemberről, akinél a krónikus fáradtság szindróma jelei jelentkeztek: szűnni nem akaró fáradtság érzet, motiválatlanság és kimerültség formájában. A minden részletre kiterjedő hematológiai és immunológiai vizsgálatok azonban semmilyen eltérést nem mutattak. A szülők ekkor szereztek tudomást az ételintolerancia jelenségéről, s ennek kapcsán felidézték, hogy fiuknál már egy pohár kóla is migrént váltott ki, pár korty sör elfogyasztása pedig rossz közérzetet okozott. Ezek alapján úgy érezték, érdemes ezen a területen további vizsgálatokat végeztetniük, mivel így talán magyarázatot kaphatnak a krónikus fáradtság okára is.

Állandóan fáradt vagy? Változtass az étkezésden!

 

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.

Az ételallergia ezzel szemben a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1%-át érinti.

Az ételintolerancia felismerése valóban nehéz. – magyarázza dr. Babai László, prevenciós szakértő. A szerteágazó tünetek számos formában jelentkezhetnek, ezek egyike a krónikus fáradtság szindróma is. Az ételintolerancia kimutatása vérvizsgálattal elvégeztető, s így megtudhatjuk, mely ételek fogyasztása felelős a tünetekért.

Megoldás: a kizárásos diéta

A bemutatott tanulmányban az elvégzett ételintolerancia-teszt alapján a főiskolás fiú panaszait a dió, szójabab, árpa, kukorica, rizs, zab, élesztő, búza, ananász és szőlő fogyasztása okozta. A vizsgálat után a felsorolt élelmiszereket étrendjéből kiiktatva a fiú állapota már pár nap elteltével jelentős javulást mutatott. Megtelt energiával, figyelme, koncentráló képessége is fokozódott. A diéta betartása, a megfelelő ételek megválasztása nagy odafigyelést igényel, de az így elért eredmények kétség kívül nem csak mindennapjait, de az egész életét megváltoztatták.

 

www.allergiakozpont.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top